OPREZ

Što je s mitom da se vrući čaj pije za vrijeme velikih vrućina? Evo što jesti i piti, a što nikako!

Sanjin Strukic/Pixsell
14.06.2019.
u 07:47

Čak 20-30% tekućine dobivamo iz hrane, a sve dok pijemo tijekom cijelog dana pomalo, nećemo dehidrirati

Sada svakako nije vrijeme za rižoto ili gulaš. Bolje je oprati svježe voće ili povrće u hladnoj vodi i jesti ih kao salate. Uz to možete kombinirati i hladno meso i svježi sir, a odlična ideja je i svježi grašak u mahuni, piše The Guardian. 

Potrebno je što više izbjegavati tešku i masnu hranu, te se umjesto toga odlučiti se za neke lakše okuse.  Za vrijeme sparnih večeri, sjedite vani s prijateljima i grickajte hladna, kuhana jela: pileća krilca, špinat u osvježavajućem umaku od đumbira, te razne salate od kuhanog graha, kukuruza i slično. Uvijek možete napraviti i povrće na žaru poput tikvica, pupčara ili patlidžana. Imperativ je konzumirati namirnice bogate vodom i vlaknima koje će naše tijelo puno bolje i lakše probaviti. Nije loše pojesti ni juhu od sezonskog povrća jer one pospješuju naš metabolizam, te lagano padaju na želudac.

Što se tiče pića; iako je bitno ne dehidrirati, nije nužno istinito da moramo piti onoliko tekućine koliko nam nameću sa strane. Optimalan unos vode za vrijeme velikih vrućina je oko 1,5 litara u jednom danu. Mi dobivamo 20-30% tekućine iz hrane, a sve dok pijemo tijekom cijelog dana pomalo, nećemo dehidrirati.

Ono što se svakako ne preporučuje je konzumacija alkohola na suncu. U tom je slučaju potrebno piti puno više vode nego inače: čaša vode nakon svakog alkoholnog pića će nam itekako pomoći. 

Iako mnogi bježe od vrućih napitaka za vrijeme velikih vrućina, čaj također može biti dobro piće ljeti. Štoviše, preporučuje se piti čaj umjesto ledenih napitaka jer vruća tekućina u tijelu zapravo pomaže rashladiti ga. Razlog ovome zapravo je vrlo jednostavan: isparavanjem znoja, naše se tijelo hladi. Bitno je ne zasladiti ga previše, a ako želite, možete ga malo rashladiti i u hladnjaku, te dodati limun.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije