Ljeto se vraća

Stižu visoke temperature i sparine

12.07.2016., Zagreb - Od velikih vrucina gradjani se stite sesirima i kisobranim, a osvjezenje pronalaze u vodi i sladoledu. Photo: Borna Filic/PIXSELL
18.07.2016.
u 07:00

Poslije nekoliko paklenih dana osvježenje godi, ali se većina građana BiH već pita kada će duge rukave i kišobrane zamijeniti sunčanim naočalama i odlascima na kupališta. Sudeći prema najavama meteorologa, ljetno vrijeme se već vraća. Nakon kratkog zahladnjenja, kiše, vjetra i niskih temperatura zraka, u ovom tjednu ponovno nas očekuje pravo ljetno vrijeme praćeno visokim temperaturama i sparinom, u Hercegovini od danas, dok će u Bosni još danas padati kiša, piše Večernji list BiH.

Tjedan pred nama

Danas će u Bosni biti umjereno do pretežito oblačno vrijeme, uz postupno razvedravanje tijekom dana. Povremeni i rijeki lokalni pljuskovi ili slaba kiša mogući su ponegdje u središnjim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. U Hercegovini će biti pretežito vedro, jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 21 do 27, na jugu od 26 do 31 °C. Već sutra u cijeloj BiH će biti pretežito sunčano, jutarnje temperature od 11 do 17, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 23 do 28, na jugu od 29 do 32 °C. U srijedu u BiH bit će sunčano. Jutarnje temperature bit će od 12 do 17, na jugu od 18 do 23, a dnevne od 24 do 30, na jugu od 30 do 34 °C. U četvrtak, 21. 7. 2016., bit će sunčano uz malu naoblaku, jutarnje temperature od 11 do 16, na jugu od 18 do 22, a dnevne od 24 do 29, na jugu od 30 do 34 °C, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Dugoročne prognoze

Prema prognostičkim materijalima, ljeto 2016. na prostoru BiH bi trebalo biti toplije u odnosu na prosječne vrijednosti. Ljeto će biti s pozitivnim temperaturnim odstupanjima koja će biti izraženija u prvoj polovini ljeta i u kontinentalnom dijelu zemlje, naveli su iz Federalnog hidrometereološkog zavoda. Odmicanjem ljeta, pozitivna odstupanja temperature zraka će biti manje izražena. U Bosni i jugozapadnoj Hercegovini izgledno je da će kolovoz biti nešto topliji od uobičajenog za 1 - 2 °C, dok će na krajnjem jugu zemlje to razdoblje biti u granicama normalnih temperaturnih vrijednosti. Iako se očekuje toplije ljeto u odnosu na višegodišnji prosjek, to ne znači da se u potpunosti može isključiti pojava kraćih hladnijih razdoblja. Oborine će biti neravnomjerno raspoređene i uglavnom u granicama ili nešto malo ispod prosjeka, pri čemu će lokalne nestabilnosti, ponegdje praćene grmljavinom, uobičajene za ovaj dio godine, biti češće u prvom dijelu ljeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?