Posljedica pandemije koronavisua

Stižu veći računi za grijanje, stanarinu, vodu... Cijene hrane i lijekova i dalje rastu

26.11.2020.
u 17:42

Stanarina, režije, grijanje, hrana, odjeća i obuća, lijekovi, sredstva za čišćenje, maske... samo su neke od usluga i proizvoda koje su poskupjele proteklih mjeseci. Potvrdila je to u razgovoru za Večernji list Murisa Marić, izvršna direktorica prijedorske Udruge za zaštitu potrošača “Don”. 

Skuplje i za 100 posto

Već odranije diljem BiH zabilježena su tzv. tiha poskupljenja, koja je, inače, jako teško pratiti jer rastu po 10 do 20 feninga po artiklu. Sad, u doba pandemije koronavirusa, itetkako su primjetna. Iako će mnogi na prvi pogled reći da je takav rast cijena zanemariv, griješe. To najbolje znaju ljudi koji na svojoj koži osjete da neke od proizvoda ne mogu kupiti, a, uspoređujući račune, vide da su gotovo svi proizvodi skuplji. Jedno od poskupljenja na koje je većina bh. građana reagirala je obuća. Sad čizme ili tenisice, koje su bar malo kvalitetnije, ne možete kupiti ispod 100 KM, što je skupo uzimajući u obzir da većina bh. građana prima minimalnu ili prosječnu plaću, a veliki dio građana, njih oko 30.000, ostao je bez posla od ožujka do danas, objašnjava nam Marić u razgovoru dodajući da građani jako osjete i poskupljenje struje, odnosno obračunavanje prema zimskoj tarifi. Osim navedenog, Marić kaže da su cijene hrane, a posebno voća i povrća, drastično rasle. - U svakom segmentu imamo poskupljenja i kad sve uzmemo u obzir, dolazi do promjene i u našoj potrošačkoj košarici. Danas se sve manje kupuje voće i povrće jer je na našem tržištu preskupo. Usporedbe radi, do prije mjesec dana cijena kilograma grejpa bila je od 1,60 do 2,20 KM, a sad je narasla na više od 4 KM, skuplji je gotovo za 100%. Poskupjeli su i proizvodi koje svakodnevno kupujemo ili su cijene iste, ali je gramaža manja - objašnjava, ističući neke od problema. - Tiha poskupljenja nisu drastična, ali uzimajući u obzir da plaće i mirovine ne prate ni takva poskupljenja, dolazimo do ozbiljnog problema - kaže navodeći konkretan primjer. - Činjenica je da najvećem broj umirovljenika, bez obzira u kojem entitetu živjeli, mjesečni prihodi iznose od oko 300 do 400 KM. Tako, dvoje umirovljenika koji žive od otprilike 600 do 700 KM u stanu od 60-ak kvadrata samo za grijanje trebaju izdvojiti oko 100 KM. Isto toliko izdvajaju i za račune za vodu, odvoz smeća, mjesečnu TV pretplatu... i vidimo da već u startu ostaju bez 200 KM. S od 400 do 500 KM nastavljaju živjeti, 100 KM vjerojatno izdvajaju za lijekove i ako preostali novac raspodijelimo na 30 dana, vidimo da im ne ostaje baš puno za život. To je naša stvarnost - kaže nam dodavši da su se od pojave pandemije i potrebe građana promijenile.

 

Sapuni, sredstva za čišćenje

- Od ožujka su se masovno počela kupovati sredstva za čišćenje, dezinfekcijska sredstva, maske, lijekovi, vitamini... proizvodi čije cijene su također rasle. Uz redovite lijekove, građani sad kupuju i po nekoliko vrsta vitamina, a, primjerice, jedan od njih stoji i 50 KM. Kako sva poskupljenja režija i hrane osjeti četveročlana obitelj koja živi od jedne plaće od 500 ili više KM. Posebno su zabrinuti Mostarci koji bi, kako su pisali mediji, uskoro mogli dobiti uveće račune za vodu. Veliki iznos izdvajamo i za jednokratne zaštitne maske. Sad su pola KM, a u ožujku i travnju za njih se izdvajalo i po 2,50 KM. Moraju se mijenjati nekoliko puta dnevno, svaki dan, i to traje mjesecima - ističe Marić kazavši da su i sapuni za ruke, kako su zabilježili, poskupjeli za oko 50%. Kako se boriti protiv stalnih poskupljenja, pitali smo je. - Jedini način na koji možemo pokušati zaustaviti rast cijena je da građani počnu komunicirati s udrugama koje ih štite. Javljati sve promjene koje primijete. Tako djeluju udruge u svijetu, možemo i mi, sigurno ćemo biti uspješniji zajedno - zaključila je Marić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije