Ljeto se nastavlja

Stiže sunčanije vrijeme, temperature će rasti

06.06.2016., Zagreb - Jaki pljusak sa grmljavinom zahvatio je grad Zagreb. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
23.08.2016.
u 08:00

U noći s nedjelje na ponedjeljak meteoropati se nisu naspavali ni odmorili s obzirom na olujno nevrijeme koje je zahvatilo veći dio zemlje.

Vjetar je razbacivao sve što je mogao, a u pojedinim dijelovima zemlje trgao je i stabla. Sve je počelo još u nedjelju poslijepodne kada je u Cazinu tuča veličine oraha razbijala crjepove te oštetila krovove na kućama i vozilima. Razbijala je i stakla. Nakon toga, nevrijeme je zahvatilo čitavu BiH, a ponegdje je bilo problema i s isporukom električne energije. Za jučerašnji dan upaljeni su bili žuti meteoalarmi za područja Mostara, Tuzle i Livna zbog potencijalno opasnog vremena. Kiše nije bilo u toliko velikim količinama koliko su štete nanijeli jak vjetar i tuča koja je padala u pojedinim dijelovima, slažu se bh. građani. Ipak, vrijeme se donekle počelo stabilizirati. Federalni hidrometeorološki zavod na svojim stranicama najavljuje stabilizaciju vremena pod utjecajem prostranog polja visokog tlaka, i to od sutra. Stabilno vrijeme trebalo bi trajati do kraja ovog mjeseca, kao i početkom idućeg, piše Federalni hidrometeorološki zavod najavljujući temperature oko 30 stupnjeva u Bosni, a u Hercegovini oko 33 stupnja po danu. Slično vrijeme s obiljem sunca predviđaju i norveški meteoportali. Tako Yr.no sunčano vrijeme najavljuje od danas, a za vikend bi temperature trebale debelo prijeći plus 30 stupnjeva u Hercegovini, a do 30 stupnjeva u Bosni. U svojim predviđanjima američki Accuweather ide još dalje pa najavljuje temperature više od 30 stupnjeva i sunčano vrijeme sve do polovine rujna. Upravo su tamošnji meteorolozi objavili da ove krajeve čeka duga i topla jesen. Prema predviđanja meteorologa, Sredozemlje će se nalaziti pod dominantnim utjecajem visokog polja tlaka zraka, a vrijeme će biti suho i toplije od prosjeka. Područje visokog tlaka zraka zadržavat će oluju sjevernije i ograničiti oborine u svim zemljama okruženja. Tek od studenog vrijeme bi, prema pisanju, moglo dobiti obrise koje bi trebalo imati u navedenom razdoblju. A do tada uživajmo u toplini koja se najavljuje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?