SAVJETI ZA RODITELJE

Šteti li djeci vjerovanje u Djeda Božićnjaka i u kojoj dobi im trebamo reći istinu, otkriva psihologinja

shutterstock
16.12.2021.
u 07:32

Božićno vrijeme u nama potiče empatiju, dobrotu i velikodušnost, a vjerovanje u djedicu najmlađe podsjeća da i njihovi postupci imaju posljedice; pozitivne ili negativne.

Iako sve više 'modernih roditelja' smatra da ne treba podržavati dječje vjerovanje u izmišljene priče, bajke i fiktivne likove, mnogi iz vlastitog djetinjstva jasno pamte slatko iščekivanje dolaska Djeda Božićnjaka, pa te uspomene ne žele uskratiti ni svojoj djeci. 

- Osobno ne vidim problem u tome da roditelji, uz one tradicionalne, svojoj djeci pričaju i neke božićne priče koje su smislili sami ili čak sa svojim mališanima - rekla je za The Sun psihologinja i autorica knjiga za djecu  dr. Julia Budnik Grantham.

Takve su obiteljske tradicije, smatra ona, ključne za rani razvoj djeteta, pa ne treba podcjenjivati njihovu važnost i odgojnu ulogu.

- U svojoj praksi rada s djecom nikad nisam naišla na dijete na koje je vjerovanje u Djeda Božićnjaka negativno utjecalo - rekla je, no naišla je, kaže, na djecu kojoj su roditelji u najmlađoj dobi rekli da su 'sve te božićne priče izmišljotina'; tada je, dodaje, svjedočila njihovom golemom razočaranju što s drugom djecom ne dijele tu 'čaroliju'.

Grantham tako objašnjava da djeca imaju urođene 'alate' i vještine za igranje raznih uloga, pa realnost od fantazije često znaju odvojiti bolje od nekih odraslih.

S njom se slaže i začetnica zdravstvenog portala CFAH i stručnjakinja za obrazovanje u ranom djetinjstvu Nina Julik, pa kaže da je i sama svojoj djeci odlučila od najranije dobi pričati bajku o Djedu Božićnjaku, najviše jer je upravo on zaslužan za 'čaroliju' koju vežemo uz božićno vrijeme. 

- Kod male djece ne postoji jasna granica između fantazije i stvarnosti, pa im je mašta neograničena, a omogućavanje maštanja ključno je za njihov razvoj emocionalnih, društvenih i fizičkih vještina, kao i za razvoj vještina potrebnih rješavanja raznih problema - rekla je Julik.

Uz to, napominju obje stručnjakinje, božićno vrijeme u nama potiče empatiju, dobrotu i velikodušnost, a vjerovanje u djedicu koji nagrađuje dobru djecu najmlađe podsjeća da i njihovi postupci imaju posljedice; pozitivne ili negativne...

Kada djeci treba reći istinu?

Prema stručnjakinjama, za to ne postoji pravo vrijeme već roditelji trebaju pratiti signale koje im djeca šalju i iskreno s njima razgovarati kad misle da je za to došlo vrijeme. - Mala bi djeca oko treće ili četvrte godine mogla imati neka općenita pitanja, no najbolje ih je pustiti da s vremenom sama shvate što je stvarnost, a što bajka ili mit  - kaže Grantham i dodaje da iluziju o Božićnjaku mališanima ipak ne bismo trebali potpuno razbiti prije navršenih 11 ili 12 godina.

- Tada će već o tome početi raspravljati i sa svojim prijateljima i ozbiljno propitkivati nelogične im stvari - dodala je; a roditelj onda samo treba biti spreman na iskren razgovor.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije