Posavina

Štete od suše u 2015. u Posavskoj županiji blizu devet i pol mil. KM

susa
23.01.2016.
u 14:34

Elementarne nepogode već dvije godine prate posavske poljoprivrednike, pretprošle godine poplave, a tijekom prošle suša

Povjerenstvo Posavske županije za procjenu šteta na materijalnim i drugim dobrima, izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nepogoda na posavskome području, podnijelo je Vladi Posavske županije izvješće o procjeni šteta nastalih zbog prirodne nepogode od suše na prostoru Posavske županije u 2015. godini, piše Večernji list BiH. 

Štete od prošlogodišnjih suša koje su pogodile Posavinu su dosegnule gotovo devet i pol milijuna konvertibilnih maraka.

Suša pogodila sve ratare

Na temelju izvješća općinskih povjerenstava za štete od suše, najveća je u općini Orašje i dosegnula je 5,122.708 konvertibilnih maraka, slijedi općina Odžak sa štetom u visini od 3,183.507 maraka i u općini Domaljevac­Šamac iznos štete od suše iznosi 1,193.751 maraka.

Sva kućanstva na području Posavske županije koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom bila su zahvaćena prirodnom nepogodom, odnosno sušom, a po popisu šteta koji su izvršila općinska povjerenstva za prijavu šteta, oštećeno je ukupno u općini Domaljevac­Šamac 160 kućanstava (oko 1000 stanovnika), u općini Odžak 301 poljoprivredno gospodarstvo (11 poljoprivrednih obrta i 4 poljoprivredna poduzeća) i u općini Orašje 5000 kućanstava (oko 13.000 stanovnika). 

­ Budući da PŽ nije u mogućnosti izvršiti financiranje otklanjanja (saniranje) posljedica šteta prouzročenih sušom u 2015. godini, Vlada ŽP će se obratiti za pomoć mjerodavnim federalnim institucijama kako bi pomogle u rješavanju financijskih problema posavskih poljoprivrednika koji su dvije godine za redom, najprije je to bila poplava, a onda i suša, pretrpjeli milijunske gubitke, istaknuo je predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić.

Očekuju pomoć

Od federalne razine se očekuje izdvajanje značajnijih sredstava za saniranje posljedica prirodne nepogode od suše kroz naknadu šteta od 30 do 50 posto iznosa nastalih šteta, što bi federalni proračun koštalo od 3 do 5 milijuna KM. S navedenim iznosom sredstava proizvođači bi bili u mogućnosti krenuti u novi proizvodni ciklus jesenske i proljetne sjetve, budući da bi upotrijebljena sredstva pokrila troškove osnovne obrade zemljišta i sjetve.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije