Posljedice vrućina

Štete od suše i nevremena preći će 300 milijuna KM

07.08.2013., Koprivnica - Prve negativne posljedice visednevnih visokih temperatura - poljoprivrednici su poceli zbrajati stete koje im je susa nanijela na poljima pod kukuruzom, secernom repom i drugim kulturama u okolici naselja Hlebine i Sigetec.  Phot
12.08.2015.
u 07:42

Muslimović apelira na poljoprivrednike da već sad prijave štete nadležnima

Iz RS-a su već objavili kako su štete na poljoprivrednim usjevima premašile 85 milijuna eura. Kukuruz, voće i povrće gotovo su uništili grad i visoke temperature. Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji. Prema riječima Avde Muslimovića, predsjednika Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH, još uvijek nisu procijenjene štete, ali radi se o višemilijunskim iznosima.

- Pretpostavlja se da bi mogle iznositi oko 150 milijuna KM štete i enormni gubici, čak štoviše, i više od 30 posto smanjenja prinosa i prihoda u poljoprivredi do kraja godine ako se nastavi ovakvo vrijeme do kraja kolovoza, kazao je za Večernji list Muslimović. On je apelirao na sve poljoprivrednike s područja FBiH da u svojim matičnim općinama, tamo gdje proizvode, otiđu u službe za poljoprivredu i prijave nastale štete. Da zahtijevaju od nadležnih tijela da izađu na teren i izvrše procjenu kako bi mogli pravodobno reagirati od nadležnih tijela, kako bi se osiguralo nešto za pokrivanje šteta.

- S terena imamo informacije da je kritična situacija i s vodom, primjerice u vlašićkoj regiji, te hranom. U animalnoj proizvodnji, sve je suho što se tiče ispaše, tako da su primorani životinjama davati gotovu hranu, kazao je Muslimović. Prema njegovim informacijama, najgora situacija je u travničkoj regiji, odnosno u SBŽ, te BPŽ i TŽ, kao i Hercegovini koja se prži na visokim temperaturama.

- U nekim mjestima je zbog suše prepolovljena proizvodnja, većinom je riječ o biljnoj proizvodnji, kazao je. Bilo je suša i prethodnih godina, kaže nam, ali nije do sada u ovakvom obujmu.

- Mi znamo da je vrijeme godišnjih odmora, ali za poljoprivrednike odmora nema nikada, i treba pod hitno uraditi uvid u pravo stanje, informirati nadležna tijela, zahtijevati što hitnije poduzimanje mjera kako bi se moglo spasiti ono što se spasiti može, kazao je za Večernjak Muslimović. Dodao je kako u sljedećem razdoblju treba pomoći ljudima da bar nastave proizvodnju u kontinuitetu na prostoru cijele FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?