Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Štete od suša u poljoprivredi veće od 500 milijuna maraka

Zbog visokih temperatura, ovo je "katastrofalna" godina i još jedna u nizu loših godina za ratare, bilo da su sušne ili poplavne
31. kolovoza 2015. u 06:30 0 komentara 244 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS-a Vladimir Usorac ukazao je da su neizravne štete od suše u poljoprivredi u RS-u više od 500 milijuna KM. Usorac upozorava da je, zbog visokih temperatura, ovo "katastrofalna" godina i još jedna u nizu loših godina za ratare, bilo da su sušne ili poplavne. Podsjeća da je 2010. bila poplavna, zatim su uslijedile tri sušne godine, lani je bila velika poplava, a ovu će ponovno obilježiti visoke temperature. - To znači da šest godina u kontinuitetu poljoprivreda trpi nepovoljne vremenske prilike, što umanjuje njen razvoj jer se bavimo posljedicama nevremena, a ne razvojem - naglašava Usorac. Kaže da se to odnosi na ministarstva koja pokušavaju sanirati štete, a ne da se pokrenu razvojni programi uz što veću proizvodnju. Posljedice visokih temperatura ove godine manifestirale su se i na proizvodnju mlijeka koja je na farmama bila smanjena od 10 do 20 posto, a na nekim imanjima bilo je i uginuća stoke. Uvjerava da ni eventualno proglašenje elementarne nepogode u RS usljed suše ne bi pomoglo poljoprivrednim proizvođačima jer Vlada RS-a nema novac kojim bi u tom slučaju dodatno intervenirala. U Posavini je već proglašena elementarna nepogoda zbog suše. To što je Vlada RS-a procijenila štete na oko 200 milijuna KM je, kaže, izravna šteta na usjevima, ali je mnogo veća neizravna. Smatra i da se u BiH trebao već odavno uvesti "plavi dizel", što bi puno značilo poljoprivrednicima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.