Predavanje u Sarajevu

Stern: ISIS je izmislio novu religiju

predavanje ISIS
14.01.2016.
u 19:12

Stern je rekla da su mnogi od njih preobraćeni na islam, a i oni koji su muslimani su preobraćeni na tu "novu religiju"

Jessica Stern, koautorica knjige "ISIS: Država terora" i nekadašnja članica Vijeća za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Billa Clintona, izjavila je danas u Sarajevu da je ISIS izmislio novu religiju, a da kroz društvene medije privlači mlade na način koji dosad nije viđen.

Ona je, na predavanju koje je održala na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu, istaknula da je posebno neobično u kojoj mjeri ISIS koristi društvene medije i u kojoj mjeri su u stanju privući mlade ljude iz različitih dijelova društva.

Stern je dodala da su mnogi od njih preobraćeni na islam, a i oni koji su muslimani su preobraćeni na tu "novu religiju".

Komentirajući različite teorije zavjere o nastanku ISIS-a, Stern je rekla da su one po kojim je "Zapad" odgovoran za njegov nastanak prisutne širom svijeta, čak i u nekim zajednicama u SAD-u, jer roditelji djece koje su im se priključila ne žele vjerovati da bi njihova djeca pristupila takvoj užasnoj grupi koja sebe smatra muslimanima.

Izrazila je uvjerenje da je rat u Iraku bio velika pogreška i da je imao veliki utjecaj na nastanak grupe koja je prerasla u ISIS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?