Pandemija 2020. godina

Štednja na rekordnoj razini, a veća je i prodaja novih stanova u BiH

05.12.2020.
u 08:00

“Od aktualne krize, najgora je neizvjesnost. Istina je da nam je posao pao u odnosu na prošlu godinu, ali za moje radnike ništa se nije mijenjalo. Radili smo sve vrijeme, plaće su ostale iste, a bit će i božićnica.” To nam govori vlasnik jedne veće privatne tvrtke dok komentiramo gospodarske teme, od činjenice da je štednja bh. građana u pandemijskoj godini na rekordnoj razini do povećanja kupnje novih stanova, piše Večernji list BiH. 

Ono nužno je prioritet

U bankama se čuva oko 13,35 milijardi maraka. Iako je ta štednja prepolovljena, ako se uzme u obzir da je krajem rujna 2019. od početka godine na banku stavljeno 1,06 milijardi KM, ni ova 454 milijuna KM nisu za baciti i ukupna brojka pokazatelj je da bh. građani i dalje štede, ovisno o svojim mogućnostima. “Razgovaram sa svojim radnicima. Ovi mlađi prestali su izlaziti vikendom, ovi stariji manje troše na ono što ovdje smatramo luksuzom, a više na ono nužno, tako da se uspjelo i uštedjeti. Opet kažem, najgore bi bilo da se ispostavi da lijeka za koronavirus nema, pa da se zdravstvena kriza nastavi, ali po ovom što sada vidim, to smatram nemogućim. Ne može se ništa prejudicirati, ali moramo biti optimisti i nadati se da će početi oporavak koji sigurno neće biti dinamičan i strelovit jer ovo je proces koji traje, ali po završetku ove zdravstvene krize sasvim sigurno ići će u normalnom smjeru”, kaže nam sugovornik. Također, zanimljivo je da ni ovo vrijeme nije prekinulo sve investicije jer je broj prodanih novih stanova u trećem tromjesečju veći za čak 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zanimljivo je i da je prosječna cijena novih stanova rasla za 1,6 posto u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosila 1651 KM po četvornom metru. Gospodarstvenik s početka priče ističe da se ne radi o realnim brojkama.

Realizacija (pred)ugovora

“Razgovarajući sa svojim kolegama koji kupuju stanove doznajem da su sada cijene dosta niže. U te brojke o rastu prodaje za 43 posto ulaze predugovori koji su potpisani još prije zatvaranja svega. Ako sam ja kod vas još lani kad ste počeli graditi zgradu odlučio uzeti stan i potpisao sam neki predugovor, na meni je da to realiziram kad stanovi budu useljivi. Građevinski biznis nije se zaustavljao jer su i ovi koji grade zgrade ranije s njima potpisali ugovore. Da su ljudi prošle godine znali što će se događati i da će uopće doći do pandemije, niti bi se ugovaralo toliko izgradnji zgrada niti bi bilo toliko zanimanje za stanovima da se potpisuju predugovori. Naravno, uvijek nekome treba stan jer rekli smo da je najgora stvar u ovom svemu činjenica da vlada neizvjesnost”, istaknuo je sugovornik. Smatra i da će kupnja novih stanova opasti.

“Nismo mi neka razvijena europska zemlja u kojoj će se obilato subvencionirati kupnja stana ili ćete dobiti kredit s niskim kamatama da ga lakše otplaćujete. Moramo biti svjesni okruženja u kojem živimo i prilagoditi se tome. Ne treba ni ići grlom u jagode, već pričekati da vidimo u kojem će smjeru sve ovo ići. Rekao sam na početku, moramo biti optimisti da će sve najbolje završiti, samo uvijek ima ono “ali”, osobito u krizama s kojima se dosad nismo susretali”, završio je gospodarstvenik s kojim smo komentirali ove teme.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?