Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Status osiguranika imaju djeca od rođenja do 15 godina

28. studenoga 2016. u 09:00 0 komentara 105 prikaza
zavod za zaposljavanje

Federalno ministarstvo zdravstva upoznato je s određenim problemima u vezi s primjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju te upravo u tom dijelu i novi prednacrt zakona predviđa bolja rješenja u cilju unapređenja zakonskih normi, ali i otklanjanja do sada uočenih problema u praksi.

Ovim zakonom osigurava se i primjena međunarodno priznatih prava i sloboda, utvrđenih međunarodnim standardima navedenim u Aneksu Ustava Federacije, da se svim nezaposlenim osobama osigura uživanje prava na zdravstvenu zaštitu ukidanjem rokova za prijavu na zavode za zapošljavanje nezaposlenih osoba odnosno osoba koje su završile školovanje, a nisu se zaposlile, što je uvjet za stjecanje statusa osiguranika po osnovi nezaposlenosti.

Naime, ovo ministarstvo je još tijekom 2013. i 2014. godine aktivno radilo na izradi prednacrta zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a suglasno programu rada ovog ministarstva. Prednacrt tog zakona utvrdila je u formi nacrta Vlada Federacije BiH te je upućen u daljnju, redovitu proceduru Parlamentu Federacije BiH. Tako će, odmah po finaliziranju prednacrta Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, isti uputiti Vladi Federacije BiH, i to kroz redoviti postupak koji će osigurati sudjelovanje zainteresirane javnosti u raspravama o svim pitanjima koja su od značaja za utvrđivanje sadržaja zakona i unapređenja pravnog okvira u odnosu na važeće zakonodavstvo iz ove oblasti.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.