Starinski kolač Dan i noć: Neodoljiva kombinacija oraha i čokolade brzo se priprema, a može stajati nekoliko dana

kolač
16.08.2023.
u 07:41

Dekorativan i lijep, starinski kolač pod nazivom "dan i noć" kombinacija je nadjeva od oraha i čokolade i prava je poslastica za sve sladokusce. Starinski kolač naših baka brzo se priprema od jednostavnih sastojaka, a može stajati nekoliko dana bez da izgubi svježinu, piše Skuhaj.hr.

 

Recept za kolač dan i noć

 

Sastojci:

 

Za koru:

200 g maslaca
100 g kristal šećera
5 jaja
300 g žlica brašna
100 ml mlijeka
2 žlice kakao praha

Za kremu:

200 g maslaca
140 g kristal šećera
200 g čokolade za kuhanje
150 ml mlijeka
150 g mljevenih oraha

 

Priprema:

Pjenasto umutite maslac sa šećerom. Odvojite žumanjke, dodajte maslacu, pa opet izmiksajte. Zatim postupno dodajte brašno, cijelo vrijeme miješajući, a potom i mlijeko. Posebno istucite bjelanjke da dobijete čvrsti snijeg pa sve sjedinite. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela, a u jedan dodajte kakao prah. Kore peći u plehu 30x20 na 180 stupnjeva oko 15 minuta.

Dok se kore peku možete pripremiti kremu. Maslac, šećer i čokoladu stavite u lonac i zagrijavajte na umjerenoj vatri dok se potpuno ne otopi. Svakako često miješajte da ne zagori. U otopljenu smjesu dodati mljevene orahe i sve dobro sjedinite. Na pleh prvo stavite svijetlu koru pa je premažite polovicom kreme. Gore stavite tamnu koru i prekrijte je ostatkom kreme. Po želji kolač pospite mljevenim orasima. Kad se ohladi narežite na kocke i poslužite.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?