Istraživanje o životnom standardu

Stanovnici BiH imaju tek šestinu plaće Nijemaca, ali skuplje plaćaju brašno, kavu, ulje, piletinu…

18.01.2022.
u 21:50

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, više od polovine stanovništva u Bosni i Hercegovini na rubu je siromaštva, a taj podatak i ne čudi kada se u obzir uzme nerazmjer između cijena osnovnih životnih namirnica i plaća, piše Večernji list BiH. Iako prosječna neto plaća u BiH iznosi nešto više od 500 eura, što predstavlja samo jednu šestinu prosječne neto plaće u Njemačkoj, stanovnik BiH će u svojoj zemlji morati izdvojiti više novca za neke prehrambene proizvode nego što će za njih platiti Nijemac u svojoj zemlji.

Veliki nerazmjer

Zvuči nevjerojatno, ali je tako. I to, riječ je mahom o osnovnim životnim namirnicama. Brašno, piletina, ulje, kava… samo su neke od namirnica koje su jeftinije u Njemačkoj nego u Bosni i Hercegovini. Primjerice, za kilogram brašna Nijemac treba izdvojiti tek oko 0,80 konvertibilnih maraka, dok je u Bosni i Hercegovini kilogram te namirnice u najjeftinijoj varijanti 1,20 konvertibilnih maraka. Posljednjih mjeseci aktualno je poskupljenje ulja. Ta namirnica poskupjela je u svim zemljama, no ipak je u Njemačkoj još uvijek jeftinija nego u BiH. U trgovinama za mnoge bh. stanovnike “obećane zemlje” litra ulja stoji oko 3,30 KM, dok je kod nas trenutačno litra najjeftinijeg ulja 3,55 KM. Ta namirnica jeftinija je i u susjednoj Hrvatskoj, gdje je prosječna neto plaća 956 eura, odnosno gotovo dvostruko viša nego u BiH. Tako je u trgovinama u susjedstvu za litru ulja dovoljno izdvojiti 3,25 KM. Sljedeća namirnica je mlijeko. Cijena litre mlijeka u Njemačkoj i BiH gotovo je ista, odnosno oko 1,50 KM, dok je u Hrvatskoj nešto viša te iznosi oko 1,65 KM. Značajno više novca stanovnik BiH morat će izdvojiti i za piletinu.

Za kilogram bataka i zabataka u BiH treba izdvojiti 6,45 KM, dok u trgovini u Njemačkoj ista namirnica stoji oko 4,50 KM. U Hrvatskoj će ljubitelji piletine kilogram bataka i zabataka platiti oko 5,50 KM. Omiljeno voće stanovnika Bosne i Hercegovine su banane kojih se godišnje uveze oko 40.000 tona. Za kilogram tog voća stanovnik BiH izdvojit će 2,65 KM, dok će Nijemac u svojoj zemlji kilogram banana platiti tek 1,60 KM. U Hrvatskoj je kilogram tog voća oko 2,50 KM. Krumpir je namirnica kojoj je ove godine drastično skočila cijena, barem kada je u pitanju naša zemlja. Tako sada kilogram krumpira u trgovinama u BiH stoji 1,35 KM. U Hrvatskoj se ta namirnica trenutačno prodaje po 1 KM za kg, a u Njemačkoj je cijena gotovo identična onoj u BiH. Razlika je i u cijenama tjestenine, pakiranje pužića u trgovinama u BiH platit ćete 1,45 KM, ako se zateknete na izletu u Njemačkoj, 1,20 KM, a u Hrvatskoj 1,75 KM.

Kućni proračuni

Najjeftiniju kavu također trenutačno piju Nijemci. Za pola kilograma kave u toj državi potrebno je izdvojiti 7,25 KM, dok je u BiH taj iznos 7,65 KM. Najskuplju pak cijenu plaćaju stanovnici Hrvatske, gdje pola kilograma kave stoji 10 KM. Razlika je i u cijeni riže. Za kilogram najjeftinije riže dugog zrna stanovnik Bosne i Hercegovine treba izdvojiti 2,50 KM, jednako kao i stanovnik Njemačke, dok stanovnik Republike Hrvatske za kilogram ove namirnice treba izdvojiti 2,80 KM. Za kraj smo ostavili nešto slatko. Kako bi djetetu kupio omiljenu čokoladu Milka od 100 grama, stanovnik Bosne i Hercegovine treba izdvojiti 2,45 KM, dok za istu čokoladu Nijemac izdvaja tek 1,75 KM, a kupci u trgovinama u Hrvatskoj oko 2,10 KM.

Prema statistici Europske komisije, u Europskoj uniji postoji samo pet zemalja čijim građanima hrana predstavlja najveći trošak kućnog proračuna, a osim Bugarske, Rumunjske, Litve i Estonije, tu je i Hrvatska, čiji građani na namirnice troše čak 44 posto proračuna više od prosjeka Europske unije. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je u BiH veliki broj namirnica skuplji nego u Hrvatskoj, ne treba mnogo računati kako bi se zaključilo koliki se dio kućnog proračuna u ovoj zemlji izdvaja samo za hranu.

Ključne riječi
rad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?