Razgovor dužnosnika

Stanje u Federaciji BiH s koronavirusom relativno zadovoljavajuće

14.04.2020.
u 15:00

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara danas je u Sarajevu razgovarao sa zapovjednicom Stožera civilne zaštite Federacije BiH Jelkom Milićević, aktualnom zamjenicom predsjednika Vlade Federacije BiH i ministricom financija u Vladi Federacije BiH.

Zapovjednica Milićević informirala je Predsjednika Federacije BiH o aktivnostima i poduzetim mjerama Stožera civilne zaštite Federacije BiH na suzbijanju širenja zaraze koronavirusom na području Federacije BiH, pritom istaknuvši kako Stožer redovito zasjeda, prati i analizira situaciju, te donosi odluke koje su potrebne za zaštitu zdravlja svakog stanovnika u Federaciji BiH.

Može se reći da je stanje relativno zadovoljavajuće i da je neophodno daljnje strpljenje u provođenju mjera zaštite zdravlja. U ovoj fazi intenzivno se radi na opremanju zdravstvenih ustanova kako bi zdravstveni sustav mogao adekvatno odgovoriti, a to će vremenom dovesti do ublažavanja mjera i naredbi, a time i gospodarstvu stvoriti bolje uvjete za rad i smanjiti posljedice pandemije koronavirusa.

Na sastanku je razgovarano i o mogućnostima pomoći gospodarstvu u Federaciji BiH u ovoj kriznoj situaciji, prvenstveno u zaštiti radnih mjesta i očuvanju poduzeća.

Predloženi Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica na jednostavan način  omogućava plaćanje mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i naknade u iznosu od 245 KM za sve radnike poduzeća koja imaju pad prihoda u trećem mjesecu veći od 20% u odnosu na prihode u prva dva mjeseca ove godine, počevši od 1. travnja i svaki naredni mjesec za vrijeme trajanja prirodne nesreće, kao i mjesec nakon prestanka iste.

Predsjednik Federacije BiH čestitao je  zapovjednici Milićević na iznimnom osobnom zalaganju u dosada poduzetim aktivnostima koje pokazuju rezultat.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i zapovjednica Federalnog stožera Jelka Milićević uputili su apel svim stanovnicima Federacije BiH da budu maksimalno odgovorni, da poštuju mjere kriznih stožera i upute zdravstvenih ustanova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?