U 14.30 sati

Stanišić i Simatović sutra pred sudom u Haagu

Stanisic i Simatovic
17.12.2015.
u 21:54

Nakon što je Žalbeno vijeće Haaškog tribunala odlučilo da bivšim rukovoditeljima Službe državne sigurnosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću bude ponovljeno suđenje u Tribunalu, čime je poništena prvostupanjska oslobađajuća presuda, njihovo prvo stupanje pred sud zakazano je za sutra.

Stanišić i Simatović su prvostupanjskom presudom 2013. oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine. Optuženi su za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Haaško tužiteljstvo je izreklo žalbu na oslobađajuću presudu, tražeći da se dvojica funkcionera SDB-a proglase krivima po svim točkama optužnice.

Prvostupanjskom oslobađajućom presudom bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. "crvene beretke" koje su sa "škorpionima", srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine.

To, međutim, nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine jer nije dokazano da su ih slali s namjerom da se počine zločini.

Kako je priopćeno iz MMKS-a, prvo stupanje pred sud Stanišića i Simatovića zakazano je u 14.30 sati, pred sucem Hallom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije