MMKS

Stanišić i Simatović se izjasnili da nisu krivi

Stanisic i Simatovic
18.12.2015.
u 19:02

Ovo je prvo ponavljanje suđenja koje se vodi pred Mehanizmom od njegovog osnivanja

Prvo stupanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića pred sud danas je obavljeno pred Haaškim ogrankom Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS). Obojica optuženih su se izjasnila da nisu krivi pred pretpretresnim sucem Burtonom Hallom. Ovo je prvo ponavljanje suđenja koje se vodi pred Mehanizmom od njegovog osnivanja. 

Jovica Stanišić, bivši zamjenik načelnika i načelnik Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, i Franko Simatović, bivši zamjenik načelnika Druge uprave Službe državne bezbjednosti Srbije i specijalni savjetnik u SDB, optuženi su pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za usmjeravanje, organiziranje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i financiranje jedinica državne sigurnosti Srbije, koje su ubijale, progonile i prisilno premiještale civile nesrpske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine. 

Pretresno vijeće MKSJ je 30. svibnja 2013. godine utvrdilo da Stanišić i Simatović ne mogu snositi krivičnu odgovornost za te zločine i oslobodilo ih krivice po svim optužbama.

Nakon što je održan žalbeni postupak, Žalbeno vijeće MKSJ je 15. prosinca 2015. godine ukinulo presudu Pretresnog veća MKJS i naložilo ponavljanje suđenja i pritvaranje optuženih.  Mehanizam je osnovao Vijeće sigurnosti UN-a kako bi izvršavao više ključnih funkcija Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i MKSJ.

U skladu s Prelaznim odredbama koje je usvojilo Vijeće sigurnosti, ''ako je ponovno suđenje naloženo na dan ili poslije dana osnivanja jednog od dva ogranka Mehanizma, Mehanizam je nadležan za tu osobu u skladu s članom 1 svog Statuta''. 

Pretresno vijeće Mehanizma u ovom predmetu radit će u sastavu: sudac Burton Hall s Bahama (predsjedavajući), sudac Seon Ki Park iz Republike Južne Koreje i sudac Solomy Balungi Bossa iz Ugande.

Pretresno vijeće će naložiti početak suđenja u dogledno vrijeme, priopćeno je iz MKSJ.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije