Hrvatski ministar obišao tvornicu Juicy

Stanić: U Kreševu ćemo uskoro proizvoditi i pivo, gradnja u završnoj fazi

16.04.2021.
u 15:30

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman u pratnji Dragana Čovića, dopredsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH, te Ivana Sabolića, veleposlanika RH u BiH, boravio je jučer u Kreševu. Ondje je najprije obišao tvrtku Stanić Beverages, koja je i vlasnik brenda sokova Juicy, a potom je boravio u Franjevačkom samostanu sv. Katarine, jednom od triju najstarijih franjevačkih samostana u BiH, čiji se muzej obnavlja zahvaljujući i potpori Vlade RH, piše Večernji list BiH. 

Brojni projekti i potpora

Pandemija koronovirusa usporila je, ali ne i zaustavila gospodarske projekte u Kreševu, potvrdio je Svjetlan Stanić, vlasnik Stanić Beveragesa, tvrtke koja je dio Grupacije Stanić, a koja u BiH i Hrvatskoj zapošljava više od tisuću radnika. Samo u tvornici brenda Juicy u Kreševu zaposleno ih je više od 100, a kapacitet godišnje proizvodnje je više od 100 milijuna litara sokova. Osim sokova, u Kreševu će se uskoro proizvoditi i pivo, najavljuju iz Grupacije Stanić.

- Iako nas je pandemija usporila, mogu kazati da je gradnja pivovare u Kreševu u završnoj fazi i ona bi u pogonu trebala biti u iduće dvije godine. To je jedan od naših projekata o kojemu se dugo priča i koji ćemo uskoro i realizirati. Tu su i brojni drugi projektima, radimo na aktiviziciji, ulažemo i imamo potporu od lokalnih do viših razina vlasti - kazao je Stanić. Potpora neće izostati ni ubuduće, naglasio je Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH.

- Kreševo je gospodarsko čudo, primjer kako poduzetnici s ovih prostora, uz potporu predstavnika vlasti, prije svih lokalne, mogu i u BiH svojim idejama i radom ispričati uspješnu poslovnu priču u malom, ali europskom i svjetskom Kreševu iz kojeg se danas izvozi u cijeli svijet, među ostalim i sokovi proizvedeni u tvornici Juicy - kazao je Čović. Fasciniran proizvodnim pogonima Stanić Beveragesa, nakon što ih je obišao, bio je i šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman.

- Ono što sam vidio ovdje u Kreševu iznad je svih mojih očekivanja. To su moderni proizvodni pogoni koji dokazuju da je moguće ovdje živjeti i ulagati. Nadam se, a to je i želja Vlade RH, pomoći u ostanku i opstanku Hrvata na ovim prostorima potičući kroz gospodarske projekte one koji su otišli da se vrate, a investitore da ulažu u ovaj kraj - naglasio je Grlić Radman. A da će investicija u Kreševu biti, najavio je i načelnik ove srednjobosanske općine Renato Pejak.

- Uskoro počinjemo gradnju hotela u Kreševu. U pitanju je investicija od oko dva milijuna KM, investitori su domaći poduzetnici s partnerima iz Austrije. Smještajni kapaciteti ono su što Kreševu nedostaje kako bi upotpunilo svoju turističku ponudu - kaže načelnik Kreševa.

Ostanak Hrvata

A bogatstvo turističke ponude Kreševa ponajbolje se ogleda u eksponatima muzeja Franjevačkog samostana koje su fratri skupljali stoljećima. Projekt obnove muzeja godinama se financira i sredstvima Vlade RH, a ministar Grlić Radman posjet Kreševu iskoristio je i za obilazak muzeja koji bi uskoro trebao biti otvoren.

- Vlada RH potpomaže godinama ovaj projekt i nastavit će to činiti jer želimo potpomoći sve segmente života Hrvata u ovom mjestu, gdje oni čine više od 80% stanovništva, kako bi ostajali u ovom kraju, posebno mladi - istaknuo je Grlić Radman. - Ovo je projekt koji dokazuje da Hrvati u BiH nisu “repa bez korijena”, što potvrđuju i eksponati muzeja. Ovdje živimo stoljećima, a franjevci su kroz stoljeća skupljali blago koje će uskoro, zahvaljujući i Vladi RH, biti dostupno javnosti - kaže fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana u Kreševu. Posjetom Kreševu, šef hrvatske diplomacije završio je posjet BiH i poslao poruke u cilju izgradnje trajnog mira i stabilnosti BiH. - RH želi vidjeti BiH kao buduću članicu EU jer to je jedini način osiguranja stabilnosti na ovom području i u tomu će BiH imati svu našu potporu - zaključio je Grlić Radman.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?