Izvještajno-izborna skupština Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten"

Stanić na čelu Prstena, ekonomsko jačanje Hrvata u BiH u fokusu

Svjetlan Stanić
15.03.2024.
u 19:31

Svjetlan Stanić dobio je podršku za još jedan mandat na čelu Udruge koja okuplja gospodarstvenike iz svih krajeva naseljenih Hrvatima iz BiH

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten", organizacija koja okuplja gospodarstvenike iz svih krajeva naseljenih Hrvatima iz BiH, kao i istaknute predstavnike poslovne zajednice koji svojim iskustvom, znanjem i predanošću promišljaju i kreiraju strateške korake usmjerene prema jačanju ekonomskog položaja hrvatskog naroda, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini, dobila je novo/staro vodstvo, piše Večernji list BiH.

Rukovodstvo

Na izvještajno-izbornoj skupštini koja je održana u Čapljini ovoga petka za predsjednika je potvrđen dosadašnji prvi čovjek Udruge Svjetlan Stanić.

On je u izjavi za Večernji list naglasio kako Udruga nastavlja aktivan rad na svojim strateškim ciljevima, a prvi je gospodarski boljitak Hrvata u BiH. U tom je kontekstu naveo i kako su, uz ostalo, u fokusu i teme koje se tiču jačanja malih i srednjih poduzetnika, a sve kako bi se ekonomska situacija hrvatskog naroda u BiH podignula na veću razinu.

Dalibor Milinković izabran je za regiju Hercegovine, Dragutin Živković za Posavinu, Marko Kasipović za Republiku Srpsku te Miroslav Duno za područje središnje Bosne. Ova sjednica je poslužila i kao prilika za aktualiziranje niza važnih tema koje se odnose na ekonomski razvoj, tržište radne snage, jačanje konkurentnosti gospodarstva i ostale koje su od životnog značaja za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka izvještajno-izborne skupštine uslijedio je konferencijski dio dana, tijekom kojega su održana dva značajna panela koja su u fokusu imala aktualne teme koje se odnose na ekonomski razvoj i tržište radne snage. Na panelu I. pod nazivom "Financiranje budućnosti: razvojne banke i njihova uloga u ekonomskom razvoju" panelist je bio Hrvoje Čuvalo, predsjednik Uprave HBOR-a, dok su panelisti drugog panela pod nazivom "Izazovi s radnom snagom u regiji" bili Helena Lončar, ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje, i Marijana Galić (Parlamentarna skupština BiH) i stručnjakinja za konkurentnost radne snage u BiH i regiji.

Skupština Prstena okupila je predstavnike političkog, ekonomskog i društvenog života Hrvata u BiH i RH. Na sjednici su bili predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH dr. Dragan Čović, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske...

Udruga bosanskohercegovačkih Hrvata "Prsten" temeljna je organizacija koja okuplja brojne gospodarstvenike i uspješne predstavnike poslovne zajednice iz reda hrvatskog naroda, a koji dolaze iz svih krajeva BiH, a temeljni cilj je na jednom mjestu definirati strateške korake ekonomskog razvoja područja u kojima žive Hrvati, lobiranje za usvajanje niza zakonskih i drugih rješenja koja trebaju poboljšati poslovnu klimu te u konačnici stvoriti što povoljnije okružje za realizaciju različitih investicija koje sa sobom nose otvaranje novih radnih mjesta.

Važne poruke

Skupština je bila događaj s kojega su odaslane važne poruke o potrebi strateškog pristupa rješavanju brojnih ekonomskih izazova, ali i naglašavanje prilika koje stoje pred bosanskohercegovačkim gospodarstvom kada govorimo o ubrzanju europskog puta zemlje. Naime, jasno je kako provedba reformi na političkom planu sa sobom otvara mogućnosti i snažnijeg financiranja iz europskih fondova, ali i stvara povoljnije ulagačko ozračje koje može rezultirali pokretanjem novih investicijskih priča. "Prsten" u tom smislu može biti važan čimbenik koji će isticati sve one prednosti s kojima se BiH može bolje pozicionirati u europskim gospodarskim tokovima. Naravno, reforme koje BiH provodi ili će provoditi u razdoblju koje je pred nama dodatno bi trebale olakšati poslovanje domaćim gospodarskim subjektima, a koji će onda moći realizirati nove poslovne ideje, otvarajući nova radna mjesta i podižući ukupni životni standard.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?