Čitluk

Stalna skrb potrebna je za 20-ak starih, bolesnih i nemoćnih osoba

24.02.2018.
u 11:00

Prema podacima koje smo doznali od Zdenka Markote, ravnatelja Centra za socijalni rad Čitluk, trenutačno na području te općine stalnu socijalnu pomoć u iznosu od 100 KM svakog mjeseca prima 20-ak najugroženijih osoba koje nemaju drugih sredstava za život, piše Večernji list BiH. Uz to, nešto manje od 150 socijalno ugroženih osoba iz Brotnja prima povremenu socijalnu pomoć. Od Markote smo također doznali da se na popisu Centra za socijalni rad općine Čitluk nalaze još 343 invalidne osobe koje imaju uredne potvrde o invalidnosti.

Pomoć potrebitima

Zanimljivo je da je u 2010. godini u općini Čitluk također bilo mnogo potrebitih obitelji, zbog čega su se tada Crveni križ Čitluka i MZ aktivno uključili u akciju pružanja pomoći socijalno najugroženijim kategorijama Brotnjaka. Zahvaljujući predstavnicima MZ i volonterima Crvenog križa općine Čitluk, 2010. godine više od 100 osoba iz Brotnja dobilo je humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama. U prosincu te godine CK općine Čitluk organizirao je sastanak s predstavnicima mjesnih zajednica na kojem je dogovorena uspostava javne dostavne pučke kuhinje za stare, bolesne i nemoćne osobe. Prema podacima koje smo dobili od Andrije Stojića, tajnika CK Čitluk, tada je u Brotnju živjela 51 takva osoba. Baš kao i 20-ak sadašnjih najugroženijih osoba u Brotnju, to su uglavnom bile starije, bolesne, nemoćne i za rad nesposobne osobe bez osnovnih uvjeta za život, a čije su socijalne prilike i materijalno stanje izuzetno teški i uglavnom su bez rodbine i skrbnika. Budući da takve osobe trebaju pomoć drugih, taj hvalevrijedan projekt Crvenog križa i MZ uspješno je realiziran u ožujku 2011. godine. Tada su se u kuhinjama 4 restorana i u hotelu dvaputa tjedno pripremala i 51 korisniku dostavljala po dva topla obroka. Taj humanitarni projekt pod nazivom “Oni to trebaju, a ti im daruješ”, CK Čitluka uspio je realizirati uz podršku i senzibiliziranje javnosti, šire društvene zajednice, gospodarstvenika, ustanova i pojedinaca.

Stalni izvori financiranja

Temeljni cilj toga bio je dostavu hrane iz pučke kuhinje uvrstiti u općinski i županijski proračun te na taj način osigurati stalne i stabilne izvore financiranja u budućnosti. Nažalost, dostava hrane nemoćnima trajala je tek koji mjesec, pa je taj projekt brzo zaustavljen i zaboravljen. Prema riječima Andrije Stojića, tajnika CK Čitluk, to se dogodilo stoga jer je ponestalo sponzora.

On kaže kako humanitarne organizacije i sada potrebitim korisnicima dijele nekvarljive prehrambene proizvode, ali upozorava kako stare, bolesne i nemoćne osobe tu hranu same ne mogu pripremati pa su ostavljene na milost dragom Bogu i dobrim susjedima. Doista je nevjerojatno da se za 20-ak današnjih takvih osoba iz općine Čitluk, koja se svrstava među razvijenije općine u BiH, ne može uspostaviti stalna dostava hrane. Mišljenja smo da bi se uz malo više dobre volje, truda i zauzimanja svih, ponovno mogla uspostaviti dostava hrane iz pučke kuhinje potrebitim Brotnjacima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?