Obilježan Dan EU

Stalna je posvećenost Europske unije stabilnosti i razvoju BiH

dan eu
Foto: FENA
1/2
09.05.2016.
u 16:39

Dan Europske unije u Bosni i Hercegovini je obilježen svečanom ceremonijom u Sarajevu održanom na platou ispred Doma Oružanih snaga BiH.

Glavni dio manifestacije bilo je svečano postrojavanje vojnika EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, čemu je prethodilo ceremonijalno prelijetanje šest helikoptera EUFOR-a i tri Oružanih snaga BiH iznad platoa Doma Oružanih snaga. Neki od ovih helikoptera bili su angažirani i u pomoći bh. stanovništvu tijekom katastrofalnih poplava koje su pogodile zemlju 2014. godine.

Organizatori manifestacije su specijalni predstavnik EU Lars- Gunnar Wigemark i komandant snaga Europske unije (EUFOR) generalmajor Friedrich Schrotter. Oni su položili vijenac Europske unije odajući počast pripadnicia EUFOR-a koji su izgubili živote u njihvim misijama.

Vojni orkestar intonirao je na ceremoniji himne Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Prema ocjeni organizatora, ovim događajem naglašava se bliska suradnja između EU i BiH te EUFOR-a, zemalja sudiponica u misiji, te Oružanih snaga BiH, njihova međusobna podrška i poštivanje dok zajedno rade na promoviranju mira, sigurnosti, stabilnosti i prosperitetnije budućnosti.

Ceremonija je  mali dio programa specijalnog predstavnika EU za obilježavanje ovog datuma a današnji događaj je organiziran pod motom „Potpora Europske unije BiH - prošlost, sadašnjost i budućnost.

-Kroz zajedničko i javno isticanje važne uloge europskih snaga u pružanju potpore Bosni i Hercegovini, ovaj događaj je podsjetnik stalne potpore EU Bosni i Hercegovini i njezinoj težnji da se pridruži Europskoj uniji. Danas ovdje odajemo počast svima koji su izgubili živote, podržavajući kontinuiran razvoj i stabilnost s ciljem da se osigura mirna budućnost za ovu zemlju. Ali ovo je također prigoda da se osvrnemo na sadašnjost i budućnost- naglasio je oficijelni spiker na ceremoniji, prenoseći poruke organizatora.

-Zajedno s euroatlantskim integracijama, doprinos EUFOR-a daljnjem razvoju sposobnosti Oružanih snaga BiH i naša uloga u pružanju potpore održavanju sigurnog i stabilnog ozračja, predstavljaju izraz naše opredijeljenosti i potpore razvoju i stabilnosti BiH, a sve s ciljem mirne budućnosti za ovu zemlju- naglašavaju također organizatori manifestacije.

Jedan od njih, komandant EUFOR-a u BiH Friedrich Schrotter, izjavio je da EU svake godine obilježava 9. svibnja, odnosno Šumanovu deklaraciju, kao novi oblik suradnje u Europi zasnovan na miru i prosperitetu.

-Stalna je posvećenost Europske unije stabilnosti i razvoju BiH, a sve u cilju njene mirne budućnosti- rekao je Schrotter naglašavajući također podršku Oružanim snagama BiH.   

-Oružane snage su profesionalne, motivirane i prosvijećene, odlično obavljaju pomoć i civilnim strukturama u ublažavanju posljedica prirodnih nesreća, ali i zadatke u međunarodnim misijama mira. Europske snage u BiH će pružati podršku vlastima za prosperitet ove zemlje, čime se omogućava također stalan razvoj Oružanih snaga BiH- rekao je Schrotter.

Zahvalio je za podršku specijalnom predstavniku EU Larsu- Gunnaru Wigemarku, ministrici obrane BiH Marini Pendeš i načelniku Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anti Jeleču za svesrdnu podršku u organiziranju današnje manifestacije.

-Oblikujmo budućnost zajedno- riječi su kojima je Schrotter završio obraćanje.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars- Gunnar Wigemark je naglasio da je suradnja EUFOR-a i Oružanih snaga BiH jako dobar primjer zajedničkog puta u europsku budućnost.

-Danas je Dan Europe, ali i Dan pobjede, pa ih trebamo iskoristiti da zajednički pogledamo u budućnost. EU je nastala nakon Drgog svjetskog rata kao što je BiH nastala nakon raspada bivše Jugoslavije. Nekadašnji ljuti neprijatelji sad su dio zajedničke obitelji i sukobi su nešto nezamislivo. Mislim da su i svi u BiH odlučno za to da se ne ponove tragične greške i sukobi iz prošlosti. Treba postići i taj cilj - da sukobi u BiH postanu nešto nezamislivo. Upravo iz tog razloga je vaša budućnost u Europskoj uniji- Wigemarkove su riječi.

EUFOR je jedna od najvažnijih institucija EU u porodici institucija koje zajedno s domaćim vlastima djeluju u BiH, ocijenio je.

-Oružane snage BiH su jedan od primjera integrisanih struktura u multietničkoj BiH, zbog čega je važno njihovo daljne jačanje, a ne slabljenje. Sve više djeluju kao faktor sigurnosti u zemlji, ali također pomažu kad je potrebno kod prirodnih nesreća te u mirovnim misijama izvan BiH- rekao je Wigemark.

Ceremoniji obilježavanja Dana Europske unije prisustvovali su dužnosnici iz BiH, među kojima ministrica odbrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč, kao i predstavnici međunarodne zajednice. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije