Bh. gradovi na vrhu najzagađenijih gradova

Stalna izloženost zagađenom zraku dovodi i do moždanog udara

19.12.2020.
u 09:05

Sarajevo, glavni bh. grad, prema podacima švicarskog IQ Aira, i jučer se našao na listi najzagađenijih gradova u svijetu.

Tuzla, Lukavac i Zenica također su samo neki od bh. gradova koji se nerijetko nađu u vrhu ljestvice kad je riječ o najnekvalitetnijem zraku. Tako mjerač indeksa kvalitete zraka često za bh. gradove pokaže toliko visoke parametre koji izazivaju opasnosti za ljudsko zdravlje zbog velike koncentracije smoga, na što se već godinama upozorava, piše Večernji list BiH. 

Niz posljedica

- Zagađeni zrak u izravnoj je vezi s bolestima opasnima za život. Procijenjeno je da svake godine bolesti prouzročene zagađenim zrakom ubijaju oko 9,000.000 ljudi - svaki šesti umrli u svijetu. Od tog, oko 600.000 djeca su mlađa od pet godina. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom, BiH je najlošija u Europi i druga najlošija zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje, navodi se na stranici Ekoakcije. - Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica za zdravlje. Povećava se rizik od respiratornih infekcija, srčanog i moždanog udara i raka pluća. Ustanovljena je veza između i kratkotrajne i dugotrajne izloženosti zagađenom zraku i bolestima srca. Više su izloženi oni već bolesni. Djeca, stariji i siromašni više su osjetljivi - upozoravaju iz Ekoakcije. Da bi se bar nekako sačuvali, bh. građani spas vide u boravku na planinama. - Supruga i ja smo umirovljenici, kad god ne moramo biti u gradu, odlazimo u vikendicu njezina brata. Supruga ima problema s plućima i najmanja zagađenost joj smeta. Sreća je da imamo kamo otići, zamislite sve ljude koji se svakodnevno moraju gušiti u smogu jer moraju na posao, po djecu u školu... Mislim da je krajnje vrijeme da se potegne ovo pitanje i da se konačno bar u nekom smjeru počne rješavati ovaj problem - kaže nam umirovljeni Sarajlija.

Dugogodišnji plan

No, kako stvari stoje, ovaj bračni par, ali i ostali Sarajlije, od iduće godine mogli bi lakše disati, i to zbog odluke koju je donijela Vlada SŽ, u kojoj stoji da bi od studenoga 2021. mogla biti zabranjena uporaba ugljena. Počela je izrada akcijskog plana strategije ograničenja korištenja čvrstih goriva 2021. - 2031.

- Akcijskim planom bit će jasno definirano tko, što i u kojem roku treba uraditi kad je riječ o moratoriju na korištenje čvrstih goriva. U prvom redu, to se odnosi na zabranu posjedovanja i korištenja ugljena, dok će se neke druge mjere uvoditi postupno jer je riječ o 10-godišnjem planu. Ako se ispoštuju sve mjere iz akcijskog plana, zabrana posjedovanja i korištenja ugljena uvodi se od 1. studenoga 2021. - naveo je ranije županijski ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić. Kako je navedeno, plan će utvrditi i iznos financijskih sredstava za subvencioniranje i dinamiku realizacije obveza u vezi s moratorijem korištenja ugljena. Inače, jedna studija pokazala je da se smrtnost od bolesti srca povećava za 0,6% na svakih 20 μg/m3 povećanja koncentracije PM10. Druga studija pokazala je da se za 1,5% povećava smrtnost od bolesti srca i učestalost prijama u bolnicu za bolesti slabosti srca i srčane aritmije.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije