Kambodža

Srodnik koronavirusa pronađen na šišmišima prije više od 10 godina

26.11.2021.
u 16:10

Koronavirusi koji su vrlo blisko povezani s virusom SARS-CoV-2, koji može izazvati bolest covid-19, otkriveni su u paru šišmiša uzorkovanih u Kambodži prije više od 10 godina.

Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Communications, dodatno podupire teorije da je globalna pandemija rezultat “prelaska virusa koji se prenosi šišmišima”.

U prosincu 2019. vladini dužnosnici u kineskom gradu Wuhanu potvrdili su da zdravstvene vlasti liječe nekoliko slučajeva upale pluća nepoznatog uzroka.

Samo nekoliko dana kasnije, znanstvenici u Kini identificirali su novi virus koji je zarazio desetke ljudi diljem Azije.

U mjesecima nakon toga postojao je neki misterij oko podrijetla tog novog koronavirusa.

Zdravstveni stručnjaci, svjetski čelnici i korisnici interneta iznosili su različite hipoteze o izvoru koronavirusa.

Većina stručnjaka za zarazne bolesti slaže se, međutim, da je neprimijećeno preskočio sa šišmiša na drugu životinju, koja ga je potom prenijela na ljude.

U nedavnoj studiji, znanstvenici su se oslanjali na metagenomsko sekvenciranje kako bi identificirali “gotovo identične viruse” u dva Shamelova šišmiša, koji su prvobitno uzorkovani 2010.

Autori su upozorili i da su određene vrste mačaka, cibetki i lasica, koje žive u području jugoistočne Azije, podložne infekciji virusom SARS-CoV-2 i da bi u konačnici mogle poslužiti kao posrednici u prijenosu virusa na ljude.

Štoviše, skupine pangolina zaplijenjene tijekom operacija protiv krijumčarenja 2020. pokazale su znakove zaraze virusom SARS-CoV-2.

“Jugoistočna Azija je stanište velike raznolikosti divljih životinja i opsežne trgovine divljim životinjama koja ljude dovodi u izravan kontakt s divljim domaćinima koronavirusa sličnih SARS-u”, rekla je Lucy Keatts iz Zdravstvenog programa Društva za očuvanje divljih životinja (WCS) i koautorica studije.

“Regija prolazi kroz dramatične promjene u korištenju zemljišta za razvoj infrastrukture, urbani razvoj i poljoprivrednu ekspanziju što može povećati kontakte između šišmiša, drugih divljih životinja, domaćih životinja i ljudi. Kontinuirani i sveobuhvatni nadzor šišmiša i drugih divljih životinja u jugoistočnoj Aziji ključna je komponenta spremnosti i prevencije buduće pandemije.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije