Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Sredstva od boravišne pristojbe ići će 70 posto općinskim, a 30 županijskoj Turističkoj zajednici

24. ožujka 2019. u 12:00 0 komentara 128 prikaza

Turisti koji budu boravili u nekom od smještajnih kapaciteta na području Zapadnohercegovačke županije ubuduće će plaćati boravišnu pristojbu. Visina pristojbe bit će određena posebnom odlukom Vlade ZHŽ-a, a njezinu naplatu vršit će pravna i fizička osoba koja pruža usluge smještaja (davatelj usluga). Naime, na posljednjoj sjednici Vlade ZHŽ-a usvojen je nacrt Zakona o turizmu kojim se konačno uređuje najperspektivnija gospodarska grana u ovom dijelu BiH - turizam.

Tko ne plaća pristojbu

Kada je riječ o boravišnoj pristojbi, važno je naglasiti kako istu neće plaćati djeca do 12 godina starosti, osobe s teškim senzornim i tjelesnim smetnjama (slijepi, gluhi, distrofičari i dr.), osobe upućene na toplička i klimatska liječenja, odnosno specijaliziranu rehabilitaciju od nadležnog liječničkog povjerenstva. Plaćanja ove obveze oslobođene će biti i osobe koje obavljaju sezonske poslove s prijavljenim boravkom u turističkom mjestu, osobe koje neprekidno borave u objektu za smještaj dulje od 30 dana, sudionici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organiziraju škole i fakulteti u okviru redovitih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja pristojbi, kao i strani državljani koji organizirano, preko službenih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći.

Prijava turista

U nacrtu Zakona dalje se propisuje i kako je davatelj usluga dužan u računu za usluge smještaja posebno iskazati iznos boravišne pristojbe ili navesti osnovicu oslobađanja od plaćanja boravišne pristojbe, odnosno osnovicu za plaćanje umanjene pristojbe. Također, davatelj usluga dužan je nadležnoj županijskoj inspekciji i turističkoj zajednici do 15. u mjesecu za prethodni mjesec dostaviti izvješće o broju korisnika usluga smještaja i iznosu naplaćene boravišne pristojbe, na obrascu koji propisuje ministar. Sredstva prikupljena na osnovi boravišne pristojbe isključivo se koriste za razvoj i unaprjeđenje turističke ponude jedinice lokalne samouprave i županije, stoji dalje u nacrtu Zakona o turizmu u kojem je definirano i tko će njima raspolagati. Tako će 70 posto sredstava prikupljenih po ovoj osnovi pripasti turističkoj zajednici općine/grada, a 30 posto sredstava Turističkoj zajednici Županije. Osim boravišne pristojbe, ovaj nacrt Zakona definira i tko, na koji način i po kojim kriterijima može proglasiti neko mjesto turističkim. Također, definirano je tko i na koji način može obavljati turističku djelatnost na prostoru ZH županije, kao i obveze pravnih i drugih osoba koje se bave ovom djelatnošću. Obrađene su i definirane i razne vrste turizma koje ZH županija može pružati, a paleta istih je uistinu impresivna, zbog čega se tijekom razvoja ove grane i očekuje otvaranje većeg broja radnih mjesta u idućem razdoblju. “Cilj nam je predvidjeti diversifikaciju turističke ponude te da naša županija postane prepoznata kao destinacija cjelokupne turističke ponude”, kazao je ministar gospodarstva ZH županije Dario Sesar, čije je Ministarstvo pripremalo spomenuti nacrt Zakona.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.