Poslovni prostori, stanovi...

Središte Š. Brijega dobiva novi izgled, niče stambena zgrada, uređuje se trg

28.11.2020.
u 13:45

Središte Širokog Brijega dobiva novi izgled. Uz stambenu zgradu koja će niknuti uz robnu kuću Diona, uredit će se i postojeći trg. Naime, gradonačelnik Širokoga Brijega objavio je javnu raspravu o prijedlogu urbanističko-tehničkih uvjeta za parcelaciju zemljišta i rekonstrukciju robne kuće, piše Večernji list BiH.

Pješačka komunikacija

Prema novom planu, odmah uz Dionu bit će izgrađena stambena zgrada, a uredit će se i parkirališni prostor iza robne kuće te Trg Ante Starčevića ispred, objavio je portal Jabuka.tv. Kako, između ostaloga, stoji u prijedlogu urbanističko-tehničkih uvjeta izgradnje objavljenih na službenim stranicama Grada Širokog Brijega, lokacija/zona zahvaća parcelu robne kuće te Ul. fra Didaka Buntića (od Trga širokobrijeških žrtava rata do hotela Park) i ostale javne površine uz spomenutu prometnu dionicu (Trg dr. Ante Starčevića...). Riječ je o rekonstrukciji robne kuće u sklopu uređenja središnjeg dijela grada od Trga širokobrijeških žrtava rata do hotela Park uključujući sve javne površine uz spomenutu prometnu dionicu, kao i prostor bivšeg kolodvora i parkirališta. Dio je to detaljnog urbanističkog projekta uređenja središta grada koji obuhvaća Ul. Stjepana Radića (od zgrade ZHŽ-a do Trga širokobrijeških žrtava rata), Ul. fra Didaka Buntića (od Trga širokobrijeških žrtava rata do hotela Park) te ostale javne površine uz spomenutu prometnu dionicu koji zahtijevaju kvalitetnije urbanističko rješenje. Kako se dalje navodi, naglasak projekta je na uređenju Trga dr. Ante Starčevića i parkiralištu ispod robne kuće i hotela, što se izravno veže uz objekt robne kuće. Obrađenu zonu karakterizira arhitektonsko urbanistička cjelina izgrađena sredinom 70-ih 20. stoljeća, kada su izgrađeni hotel, robna kuća, stambeno poslovna zgrada i središnji prostor trga. Hotel Park je ranije rekonstruiran, a ostatak partera je u lošem stanju. - Neposredno uz rijeku Lišticu s istočne i južne strane robne kuće aktivira se javna pješačka komunikacija, a postojeća staza između hotela i robne kuće potpuno se zadržava. Sve komunikacije vode na trg koji poprima karakteristike gradskog središta s fontanom, drvoredom i urbanom opremom. U sklopu urbanističkog rješenja planira se i uređenje parka na sjeveru, uz rijeku Lišticu. Južni parking ispod hotela i robne kuće preuređuje se, a po potrebi može služiti i za koncerte, javna okupljanja… te je predviđena izgradnja parkirališta s prilaznom rampom za potrebe robne kuće.

32 parkirališna mjesta

Parkirališni prostor s južne strane robne kuće imao bi 32 parkirališna mjesta, od toga 14 u razini terena, a 18 u podrumu. Dogradnja se vrši na postojećem objektu na jugoistočnoj strani. Postojeći objekt zadržava namjenu (poslovna + javno sklonište u suterenu), a namjena dogradnje je: stambeno-poslovna, od toga podrum – parking + ostave, suteren – gospodarski prostor, prizemlje – poslovni prostor, 1. - 5. kat stambeni prostor (6 stambenih jedinica), a postojeći objekt zadržava namjenu uz sanaciju i restauraciju. Bruto površina dogradnje je oko 1849 m2 (podrumska garaža oko 635 m2), tlocrtna bruto površina oko 173,16 m2. Visina građevine je oko 23,80 metara od konačno izravnanog i uređenog terena uz pročelje građevine na najnižem dijelu do gornjeg ruba stropne konstrukcije posljednjega kata, vrha nadozida potkrovlja – vijenca. Prijedlog za parcelaciju zemljišta i rekonstrukciju robne kuće na javnoj raspravi je od 16. studenog do 14. prosinca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije