BiH se 2019. našla u rangu s Afrikom po broju oboljelih

Srbijom se šire ospice, u BiH procijepljenost samo 66%

28.03.2023.
u 16:46

Iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" priopćili su da je u Srbiji do 22. ožujka registrirano 46 slučajeva ospica, 41 slučaj u Smederevu, dva slučaja u Novom Sadu i tri u Beogradu. Na teritoriju Smedereva registriran je 41 slučaj ospica, od kojih je 40 potvrđeno u Referentnom laboratoriju Instituta za virusologiju, cjepiva i serume "Torlak", dok je jedna oboljela osoba obiteljski kontakt s laboratorijski potvrđenim slučajem.

BiH najlošija

Riječ je o 24 necijepljene osobe ispod dvije godine života, tri osobe predškolske dobi i 14 odraslih osoba. Komplikacija u obliku upale pluća bila je prisutna kod dvoje oboljele djece, navode iz Batuta. Na teritoriju Novog Sada registrirana su dva slučaja ospica, kod necijepljenog djeteta od devet godina, kao i osobe iz kontakta dobi od 40 godina. Na teritoriju Beograda registrirana su tri slučaja ospica, kod bebe od četiri mjeseca, osobe stare 21 godinu, kao i još jednog djeteta od 14 mjeseci. Dok se u susjednoj Srbiji povećava broj djece oboljele od ospica, u Bosni i Hercegovini stopa cijepljenja nije na zavidnoj razini. Bit će veliki izazov izboriti se ako se ospice preliju i u BiH s obzirom na to da nije postignut kolektivni imunitet, smatraju stručnjaci. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2021.godine, pokrivenost drugom dozom MMR cjepiva u Hrvatskoj i Sloveniji bila je oko 90%, Srbiji 85%, u Crnoj Gori 79%, a u Bosni i Hercegovini samo 63%. Ako se dogodi epidemija ospica, bit će je teško svladati, poručuje struka, jer nije stvoren kolektivni imunitet, odnosno 95% cijepljenih, koliko nalaže SZO. Razlog otpora prema MMR cjepivu počiva na sve dominantnijem antivakserskom pokretu, smatraju stručnjaci. Brojni roditelji odbijaju cijepiti djecu, a ni sami ne znaju objasniti zašto. Veliki broj roditelja odbija da njihovo dijete primi MMR cjepivo, vjerujući u teoriju zavjere da je povezano s autizmom.

Propisane kazne

Kazna za odbijanje obveznog cijepljenja u FBIH je od 100 do 2000 KM, ali najčešće izrečena kazna na području ovog bh. entiteta, i to vrlo rijetko, iznosi 100 KM, i to zbog propuštanja brige o maloljetnoj osobi. - Imam troje djece i ni jedno nije cijepljeno niti imam namjeru cijepiti ih, niti postoji zakon koji me može natjerati da to uradim - kazao je jedan roditelj, prenosi N1. Da ospice nisu bezazlene i iskorijenjene, potvrdilo se i 2019. godine, kad je u BiH vladala epidemija ospica koja je, nažalost, odnosila i živote djece. Bosna i Hercegovina se po broju oboljelih u 2019. godinu našla u rangu s afričkim zemljama, gdje veliki broj djece ne bude nikada cijepljen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije