Bez Hrvata u vladi

Sramna odluka Sarajevske županije

19.12.2018.
u 11:04

U žurbi da izbace Stranku demokratske akcije iz Vlade Sarajevske županije, otpadnici iz ove stranke, te “građanske” stranke koje vjeruju da ih je upravo SDA na izborima masovno pokrala, zaboravile su jednu stvar - Hrvate, piše Večernji list BiH. U novoj Vladi, koja bi trebala biti potvrđena rekordno brzo, i to 26. prosinca, predložen je samo jedan Hrvat, ali koji je, po tvrdnjama SDP-ovca Damira Nikšića, odustao od te kandidature. Sjednica se “simbolično” održava na drugi dan Božića, odnosno na Svetog Stjepana koji je također neradni dan.

Raspodjela plijena

Većina katolika su Hrvati u BiH. No, to za tvorce nove Vlade - građane i SDA otpadnike, i nije važno. Kako su službeno potvrdili, Našoj stranci je, prema ranijem dogovoru, pripala premijerska dužnost koju će obnašati Edin Forto. Ovoj stranci će, uz to, pripasti i Ministarstvo komunalnog gospodarstva i infrastrukture gdje će dužnost ministra vršiti Srđan Mandić i Ministarstvo pravosuđa i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić. Stranka bivšeg SDA-ova pulena Elmedina Konakovića Narod i pravda dobila je četiri ministarstva. Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, na čijem čelu će biti Zineta Bogunić, Ministarstvo gospodarstva u kojem će dužnost ministra obavljati Haris Bašić, dok je povjerenje za ministarsku poziciju u Ministarstvu unutarnjih poslova dobio Admir Katica. Amel Kovačević je ministar financija iz stranke Naroda i pravde. SDP-u BiH su pripala tri ministarstva. Na čelu Ministarstva prostornog uređenja bit će Damir Filipović. SDP-ov Malik Garibija bit će na čelu Ministarstva rada i socijalne politike, dok će Adnan Šteta biti ministar prometa. Savez za bolju budućnost BiH (SBB) dobit će dva ministarstva - Ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo za braniteljska pitanja. U prvom će ministarsku dužnost obavljati poznati glumac Mirvad Kurić, dok će donedavni državni ministar prometa i veza Ismir Jusko biti na čelu resora branitelja. Istodobno Amela Sofić iz Demokratske fronte bit će nova ministrica zdravstva. Kažimo i to da Nezavisna bh. lista nije pokazala previše zanimanja za dužnost u izvršnoj vlasti, tako da je jedina politička stranka iz “šestorke” koja u novoj Vladi SŽ-a neće imati ministarsku dužnost. U gradu, odnosno Sarajevskoj županiji, posljednju direktorsku poziciju na nekoj od dužnosti Hrvati su imali samo u pogrebnom društvu i to 2010. godine.

Nijedan vijećnik

U posljednjih 15 godina u Sarajevu nije bilo ni jednog jedinog općinskog vijećnika u svih pet općina Sarajevske županije ili zastupnika u Skupštini iz reda Hrvata. Brojne kritike zbog toga su im upućivali i ugledni dužnosnici upozoravajući kako se na ovaj način šalje vrlo ružna poruka sunarodnjacima. Čak je i Senad Avdić, glavni urednik tjednika Slobodne Bosne, koji je sada internetski portal, uputio ozbiljne kritike na račun bošnjačke političke koalicije koja se predstavlja ljevicom, odnosno građanskim strankama. Ismijavajući aktualni saziv Vlade, odnosno skupštinske većine, krajnje je neprincipijelnim ocijenio činjenicu o malom broju Hrvata i Srba čime i Deklaracija hrvatskoga Sabora o položaju Hrvata u BiH dobiva svoju punu potvrdu u glavnom gradu BiH.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Feral
Feral
15:36 19.12.2018.

ppp:@ bravo +++++

PP
ppp
15:29 19.12.2018.

Da se svi vi toliko brinete o tome kako radi ta vlada i ministarstva,umijesto tko ce dobiti koju funkciju i mjesto,nebi bogumi u BiH bilo nikakvih problema! Svi ste vi neradnici

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?