Posjetio bh. Hrvate u Haagu

Šprlje: Vjerujemo da će se srušiti teza o udruženom zločinačkom pothvatu u slučaju bh. Hrvata

Ante Sprlje
25.05.2016.
u 10:33

Vjerujemo da će na rad pravnog tima i Vlade Republike Hrvatske na promicanju istine biti jedan dobar temelj na kojem će sud donijeti pravu odluku tj. srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, istaknuo je Šprlje

Šestoricu bh. Hrvata optuženih za ratne zločine, koji čekaju izricanje pravomoćne presude, posjetio je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

U razgovoru za HTV ministar Šprlje je rekao kako je susret prošao u dobrom i konstruktivnom ozračju. Razgovarali smo o situaciji u kojoj se nalaze nakon prvostupanjske presude. Vjerujemo da će na rad pravnog tima i Vlade Republike Hrvatske na promicanju istine biti jedan dobar temelj na kojem će sud donijeti pravu odluku tj. srušiti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu, istaknuo je Šprlje.

Rekao je kako su bili iznenađeni njegovim posjetom jer, kaže, dosadašnje vlasti nisu bile zainteresirane za slučaj. Ministar Šprlje smatra da im se treba pružiti sva pravna i stručna pomoć i puno toga učiniti kako bi se istina iznijela na čistac. Potvrdio je da je Hrvatska tražila status prijatelja suda. Udruženi zločinački pothvat kako je postavljen u optužnici nije postojao i to se mora jasno reći sudu, istaknuo je ministar. 

Šestorica bosanskohercegovačkih Hrvata još čeka pravomoćnu presudu Haškog suda, nakon što su prije dvije godine nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora za ratne zločine. U skladu s izlaznom strategijom, presudu bi trebalo donijeti do kraja iduće godine.

Ovo je najdulji i najsloženiji proces pred Haškim sudom. Za šestoricu optuženih suđenje traje više od 11 godina. Obilježile su ga nesuglasice i promjene sudaca. Predali su se 2004., mjesec dana nakon objavljivanja optužnice. Budu li oslobođeni, izgubit će 13 godina života bez prava na naknadu. 

Potvrda pak prvostupanjske presude imala bi teške posljedice za Hrvatsku jer se u njoj tvrdi da se tadašnje njezino vodstvo - Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko te mnogi znani i neznani - udružilo s optuženima s ciljem pripojenja dijela BiH Hrvatskoj i etničkog čišćenja tog područja.

Hrvatski narod u BiH, koji je prvi ustao u obranu te države od velikosrpskog osvajanja, najviše se smanjio - 1991. bilo ih je 761.000 ili 17,4%, a danas 500.000 ili 15%.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?