Izvješće Europskog parlamenta oko BiH:

Spriječiti diskriminaciju građana i konstitutivnih naroda kroz izbornu reformu

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister i zamjenica Željana Zovko nedavno su boravili u Mostaru
Zoran Krešić
12.01.2023.
u 14:43

U Izvješće Europskog parlamenta o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike i uključeni su amandmani hrvatske eurozastupnice Željane Zovko kojom se poziva na provedbu ustavnih i izbornih reformi u BiH uz osiguranje jednakopravnosti i nediskriminiranja svih građana i konstitutivnih naroda.  

U zaključku 114. izvješća Europskog parlamenta se pozdravljaju preporuke Komisije te spremnost Europskog vijeća da odobri status kandidata Bosni i Hercegovini uz razumijevanje da trebaju poduzeti niz koraka za jačanje spremnosti zemlje za pregovore o pristupanju.

Foto: Zoran Krešić
Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister i zamjenica Željana Zovko nedavno su boravili u Mostaru
 

"Potiče političke aktere u zemlji da pokažu predanost i poduzmu značajne korake prema članstvu u EU-u napredovanjem u osam koraka iz preporuke Komisije, značajnim napretkom u 14 ključnih prioriteta i provedbom značajnog niza reformi, uključujući izborne reforme u skladu s odluka domaćih i međunarodnih sudova kako bi osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode sadržana u svom ustavu i uz puno poštivanje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv. Bosne i Hercegovine od 22. prosinca 2009.", stoji u zaključku koji se tiče BiH.  U Izvješće Europskog parlamenta o provedbi zajedničke vanjske i sigurnosne politike se poziva Europska komisija i Europska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) da pomognu Bosni i Hercegovini u brzoj provedbi ključnih prioriteta i sprječavanju nazadovanja u nacionalističke politike iz prošlosti.

"Ponavlja da je potrebno zajamčiti da se prava svakog građanina, bez obzira na nacionalnu, političku i vjersku pripadnost, u potpunosti poštuju u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava, odlukama Ustavnog suda i preporukama Venecijanske komisije", navodi se.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?