INTERVJU Tomislav Martinović

Spriječeno je da Federacija postane isključivo entitet bošnjačkog naroda

21.07.2018.
u 10:00

Obaranjem Zakona o izbornim jedinicama u FBiH hrvatski izaslanici u federalnom Domu naroda i SNSD spriječili su entitetski udar. O tome kako je propao novi pokušaj bošnjačkog ovladavanja Federacijom, razgovarali smo s predsjednikom Kluba hrvatskih izaslanika Tomislavom Martinovićem.

Dok se događala drama oko ovoga zakona, mnogima još uvijek nije bilo jasno što taj zakon donosi. Što je u biti Zakon o izbornim jedinicama?

- Zakon o izbornim jedinicama izigrava presudu Ustavnog suda koja se odnosi na legitimno zastupanje u Domu naroda. Jasno je tom presudom rečeno kako predstavnici naroda u Domu naroda moraju biti legalni i legitimni predstavnici. Zakon o izbornim jedinicama je performansa bošnjačkih stranaka i pokušaj da se “zacementira” trenutačno stanje tako da Hrvati u Goraždu, gdje ih, nažalost, nema u dovoljnom broju, trebaju dati Hrvata u Dom naroda. Pogledajte tko je do sada biran iz te županije, a sjedi u klubu Hrvata. Isto se odnosi na Sarajevo, Tuzlu... Stave na listu izrazito bošnjačke političke stranke osobu koja se tobože izjasnila kao Hrvat, izaberu je bošnjačkim glasovima i to je to. U prijevodu to znači da Bošnjaci biraju predstavnike Hrvata iz tih krajeva. Isto se radi i Srbima. Bošnjaci žele birati i dalje njihove predstavnike i to već rade. Ovim zakonom su Bošnjaci pokušali preuzeti potpunu kontrolu nad Federacijom, izigrati odluku Ustavnog suda. Do sad smo ih spriječili u tome. Ono što meni iskreno nakon svih ovih godina novije bh. povijesti nije jasno je želja Bošnjaka za dominacijom za ovladavanjem drugima. Zar dvadeset godina uzaludnih i besmislenih pokušaja da se Hrvate preglasava nije dovoljno da neka zrela i promišljena bošnjačka politička opcija shvati kako je u pitanju uzaludan trud i da se ne može tek tako olovkom precrtati cijeli jedan narod.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kosovo99
11:35 21.07.2018.

Prije svega pojašnjenje, da bi se otkrila laž - Zakon nije " obboren". Procedura će se nastaviti odmah poslije smjene onoga što je ostao bez gača! Takođe, zakon će proći, a kome nije drago može na Ustavni sud. Ovaj će morati dati rok i u meritumu objašnjenje. Ako nebude konsenzusa, smatraće se da je zakon prošao! Htjeli ste podvalu - dobili ste je!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?