Ove uredbe mogle bi se naći već na sljedećoj sjednici Vlade RS

Spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih prerađevina

storyeditor/2024-02-27/PXL_140318_20040761.jpg
03.04.2024.
u 19:55

U Federaciji Bosne i Hercegovine traje projekt “Zaključana cijena” za 40 i više proizvoda, koji su osmislili Ministarstvo trgovine FBiH i Udruga poslodavaca FBiH. Građani tvrde da im ovaj projekt nije donio niže cijene, ekonomski analitičari kažu kako je to marketinški projekt, a iz udruga potrošača poručuju kako se moraju osmisliti mjere na razini cijele države kako bi se ublažio problem “divljanja” cijena, osobito hrane, piše Večernji list BiH.

Različite mjere

Cijene hrane često rastu i to više nitko ne može kontrolirati jer je krajem 2023. godine ukinuta odluka o ograničenju marži na području FBiH. Tom odlukom bile su obuhvaćene osnovne životne namirnice poput pšeničnog brašna, kruha, jestivog suncokretova ulja, soli, šećera, makarona i riže, mliječnih proizvode, poput UHT kravljeg mlijeka i jogurta, biljnih margarina, svježih konzumnih jaja, svježeg pileta i junećih rebara s kostima. Osim toga, bili su obuhvaćeni i deterdženti, uključujući onaj za rublje u prahu i deterdžent za posuđe. Ograničavanje marži, kako su nadležni objasnili, nije doprinijelo kontroli “divljanja” cijena, pogotovo hrane, pa su zbog toga i ukinute. Poslije toga je Vlada FBiH donijela odluku o “zaključanim cijenama”. U RS-u je na snazi sličan projekt - “Društveno odgovorni”, međutim, ni on ne polučuje očekivane rezultate. Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je da su spremne uredbe o određivanju marže prehrambenih proizvoda i naftnih prerađevina. - Ako dobijemo povratne informacije od svih ministarstava, ove uredbe će biti na sljedećoj sjednici Vlade Republike Srpske - najavio je Šulić. Rekao je da resorno ministarstvo svakodnevno prati cijene osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj u odnosu na FBiH, gdje su namirnice dosta skuplje. - S ljudima iz naftne industrije završavamo uredbu o ograničavanju cijene marže naftnih prerađevina. Marže pojedinih životnih namirnica bit će ograničene do osam posto - istaknuo je Šulić. Kada je riječ o trgovcima koji su, prema tvrdnjama potrošača i nadležnih tijela, nerealno podigli cijene namirnica nakon povećanja minimalne plaće, Šulić je istaknuo da trgovce ne treba generalizirati. - Postoje slučajevi gdje određeni trgovci u ovakvoj situaciji žele ostvariti dodatni profit i pokušaju to iskoristiti, ali oni će, ako budu kršili zakon, biti kažnjeni. Trebamo se vratiti na trgovce koji su dio kampanje “Društveno odgovorni” i koji se trude tom kampanjom doprinijeti tržištu - napomenuo je Šulić. Govoreći o radu Republičke inspekcije, Šulić je naglasio da Ministarstvo s njima radi na utvrđivanju rade li trgovci u skladu s uredbom. - Prošle godine smo imali značajan broj kontrola i kažnjavanja, što je poražavajuće, ali pokazuje da Republička inspekcija radi - rekao je Šulić.

Federacija i RS

U Vladi RS-a prije je urađena usporedna analiza cijena osnovnih životnih namirnica koja je pokazala da su cijene niže u RS-u nego u Federaciji BiH. Kilogram pilećeg filea u Republici Srpskoj stoji 12,50 KM, dok je u FBiH 15 KM. Cijena zamrznutog graška u RS-u iznosi pet, dok je u FBiH šest KM, riža u RS-u stoji 4,20 KM, a u FBiH 5,03 KM. Razlika u cijeni za neke proizvode je u nekoliko feninga, osim za grah i sir. Cijene ostalih namirnica približnih su iznosa ili više u FBiH, pokazala je analiza Vlade RS-a. Podsjetimo, Vlada RS-a je na sjednici 28. prosinca donijela odluku da najniža plaća u Republici Srpskoj za 2024. godinu bude 900 KM. Prosječna neto plaća isplaćena u siječnju u Republici Srpskoj bila je 1312 KM i nominalno je veća za 0,6% u odnosu na prosinac prethodne godine, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. S druge strane, minimalna plaća u Federaciji BiH iznosi 619 KM, dok je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za siječanj 2024. godine u Federaciji BiH iznosila 1338 KM. Prosječna plaća dovoljna je tek za hranu, dok se s minimalnom može prehraniti samo pola mjeseca. Nema prodavaonice ili velikog trgovačkog lanca koji svakog dana nema bar nekoliko artikala na akciji. Ali, ta “akcija” uglavnom izgleda tako da uzmete neki proizvod, a on je tek 10 ili 20 feninga jeftiniji.

Komentara 1

LI
Linomedo
18:08 04.04.2024.

I ovi su nas prestigli.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?