Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Spreman Odjel za izolaciju u Mostaru, ako dođe koronavirus može se izdržati 7 dana

''Nemamo još ni jednog pacijenta zaraženog koronavirusom i vjerujem da neće virus doći do nas, ali i ako dođe mi smo spremni i zato nema potrebe za panikom'', kaže Kvesić.
25. veljače 2020. u 15:24 0 komentara 339 prikaza
skb mostar

U slučaju pojave koronavirusa u Mostaru spreman je Odjel za izolaciju oboljelih osoba, kazao je direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić za Klix.ba. 

On tvrdi kako za sada nema zabilježenih slučajeva oboljelih osoba od koronavirusa u HNŽ, ali dodaje kako je bolnica spremna odgovoriti na takve izazove.

Ističe kako je svjestan da je javnost dobro upoznata sa širenjem koronavirusa i da postoji zabrinutost i strah među građanima, ali poručuje kako nema potrebe za panikom.

''Nemamo još ni jednog pacijenta zaraženog koronavirusom i vjerujem da neće virus doći do nas, ali i ako dođe mi smo spremni i zato nema potrebe za panikom'', kaže Kvesić.

Ističe kako Krizni stožer HNŽ pod kontrolom drži nadzor nad koronavirusom i ako se uoči, uvjeren je da će se reagirati najbrže i najbolje moguće. O praćenju problematike koja zabrinjava cijeli svijet, kako ističe uključeni su vrhunski stručnjaci.

''Ja sam maloprije obišao prostore koje su opremljene za ne daj Bože i ako se dogodi mi smo zaista spremni odgovoriti izazovima. U zgradi bivše kirurgije smo jedan čitav blok izolirali i napravili po strogim pravilima i standardima. Tu je 8 kreveta u potpunoj izolaciji, sa još 12 mogućih kreveta'', pojasnio je Kvesić.

Uz spremnost izolacijskog prostora, kako naglašava, liječnici sa zaraznog odjela, su članovi kriznog stožera i na najvišoj su razini što se tiče stručnosti.

''Pripremili smo se kao da je ratno stanje, spremni smo i ljudi koji rade zaista znaju svoj posao. Imamo antibiotike i sve što je potrebno'', tvrdi Kvesić.

No jedino je problem, kako ističe, što nema dovoljno testova i zaštitnih odjela za nabaviti, kako i u čitavoj državi, ali dodaje kako je za prvu ruku dovoljno ono s čime trenutno raspolažu.

''Ako se ne daj Bože dogodi zaraza, s punim kapacitetima mogli bi izdržati sedam dana'', kaže Kvesić. To je po njegovim riječima za sada sasvim dovoljno, jer u slučaju pojave virusa, krizno se djeluje i nabavlja sve što je potrebno za dalje.

''U slučaju pojave zaraze, nove rezerve bi se nabavljale po hitnom postupku'', ustvrdio je Kvestić napominjući kako Krizni stožer HNŽ okuplja najbolje stručnjake koji prate cijelu situaciju i koji su spremni u slučaju krize odmah i pravovaljano djelovati.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.