PALESTINA

Sprema se val priznanja

23.01.2018.
u 08:52

Predsjednik Palestine Mahmoud Abbas sastao se s ministrima vanjskih poslova 28 zemalja EU

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas jučer je u Bruxellesu, na sastanku s 28 europskih ministara vanjskih poslova, molio države članice EU da priznaju Palestinu kao državu, a među državama članicama najveću sklonost tom potezu signalizirala je Slovenija, čiji je ministar Karel Erjavec najavio da bi slovenska vlada takav prijedlog Državnom zboru mogla uputiti već sljedeći mjesec.

Švedska prva u EU

Slovenija bi time postala tek druga članica EU, nakon Švedske, koja je priznala Palestinu, a ljubljanski list Delo navodi u jučerašnjem broju da o priznanju Palestine razmišljaju još i Belgija, Luksemburg, Portugal i Irska.

– Odluka o preseljenju veleposlanstva SAD-a predstavlja odmicanje od rješenja s dvije države. Smatram da je sada pravo vrijeme za dodatnu podršku Palestini – rekao je Erjavec uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove EU, na kojem su ministri iz 28 država članica, pod predsjedanjem visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini, primili palestinskog lidera Mahmouda Abbasa.

Abbas je apelirao na EU da se aktivnije uključi u bliskoistočni mirovni proces sada, kad Palestinci tvrde da više ne prihvaćaju Amerikance kao neutralne posrednike nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o preseljenju veleposlanstva kao znaku priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Palestinski lider također je apelirao na sve države članice EU da priznaju palestinsku državnost jer argument da bi takvo priznanje udaljilo Palestince i Izraelce od postizanja mirovnog sporazuma više, po njemu, ne stoji.

Od neslužbenih diplomatskih izvora u Bruxellesu može se čuti teorija da iza Slovenije i drugih manjih država EU koje najavljuju priznanje Palestine stoji diplomatska ofenziva Francuske, koja ne želi sama priznati Palestinu, ali potiče druge članice da to učine. Hrvatska ministrica Marija Pejčinović-Burić kaže kako Francuska nije takvo što tražila od Hrvatske, a, sudeći prema njezinoj izjavi, stav Hrvatske je nedefiniran. – Priznavanje druge države je nacionalni prerogativ, EU o tome ne raspravlja, svaka zemlja ima svoju nacionalnu proceduru priznavanja drugih država. Kada se i ako se ta procedura pokrene, onda ćemo u Hrvatskoj imati tu raspravu, ali u ovom trenutku takvo što još ne postoji – rekla je ministrica Pejčinović-Burić novinarima u Bruxellesu uoči ručka s Abbasom. Iako je Abbas došao u Bruxelles sa stavom da Trumpova Amerika ne može više za Palestince biti neutralan mirovni posrednik te da se EU treba snažnije uključiti, ministrica Pejčinović-Burić smatra da je jučerašnja poruka EU Abbasu i ova: – Bez velike uloge SAD-a sigurno se taj mirovni dogovor ne može postići i to treba imati u vidu – rekla je novinarima.

Ne slijede Trumpa

Ministri vanjskih poslova svih država članica EU u prosincu su na sastanku Vijeća primili i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, koji ih je pozvao da slijede primjer Trumpove američke administracije i priznaju Jeruzalem kao glavni grad Izraela. No, stav čitavog EU oko Jeruzalema ostao je nepromijenjen: – Mi Europljani, kao i čitav arapski svijet i Ujedinjeni narodi kao takvi, i dalje nastavljamo vjerovati da se samo kroz izravne pregovore može doći do jedinog pragmatičnog, realističnog rješenja za Jeruzalem, a to je da on bude glavni grad dviju država – ponovila je jučer Mogherini.
 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?