MOSTAR

Sportom do inkluzije: Kako otvoriti vrata sportskih kolektiva djeci s teškoćama u razvoju?

29.02.2024.
u 19:43

Proteklih pet mjeseci Udruga Zdrav život – KINEZIS i Udruga za Down sindrom Mostar proveli su niz aktivnosti u okviru projekta „Sportom do inkluzije“ o čemu je snimljen istoimeni dokumentarni film koji je večeras prikazan u Centru za kulturu Mostar.

Po riječima predsjednika Udruge Zdrav život – KINEZIS Franje Lovrića, u okviru projekta djeci i mladima s Downovim sindromom i drugim vrstama invaliditeta pružena je prilika da se aktivno uključe u sportske aktivnosti i sudjeluju u inkluzivnim sportskim natjecanjima.

- Pored toga, organizirali smo predavanja za roditelje djece s Down sindromom, za kineziologe, nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture, sportske trenere, ali isto tako i za ostalu djecu kako bi im probudili empatiju kako bi prihvatili tu djecu - kazao je Lovrić.

Govoreći o procesu sportske inkluzije u Mostaru i Bosni i Hercegovini, Lovrić je kazao kako smo mi na samom početku tog procesa.

- Moram reći da je svaki početak težak. Tu prvenstveno vidim financijske prepreke s obzirom da bi svi sportski kolektivi trebali angažirati dodatne trener jer je rad s osobama s teškoćama poluindividualan ili individualan. Nadam se da će se u budućnosti ovaj problem pokušati sistemski riješiti kako bi ova djeca mogla trenirati sa svojim vršnjacima, u skladu sa svojim mogućnostima, a ne da budu izolirana - poručio je Lovrić.

Projekt „Sportom do inkluzije“ proveden je u okviru šireg projekta Mostar – Prostori koji pokreću, čiji nositelj češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need, a financira ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić istaknuo je kako je projekt „Sportom do inkluzije“ jedan od najboljih i najplemenitijih dijelova spomenutog šireg projekta.

- Nama je najveća nagrada i pokazatelj ostvarenih rezultata to što su djeca uživala. Ona su još tjedan dana nakon završetka aktivnosti dolazila u sportske dvorane misleći da ćemo nastaviti rad - kazao je Ledić.

Po njegovim riječima, iako je projekt formalno okončan aktivnosti na sportskoj inkluziji neće prestati:

- Postoje klubovi koji pomalo primaju djecu s teškoćama u razvoju. Nije to lak proces jer rad s tom djecom zahtjeva dodatne trenere i asistente, barem dok dijete ne prođe početni proces prilagodbe.

U ovom trenutku, dodao je Ledić, fokus treba staviti na edukaciju, jer trenutno u Mostaru ne postoji trener koji za sebe može reći da je certificiran za rad s djecom s invaliditetom.

- Potrebno je da ljudi koji rade u klubovima prođu edukaciju, da se upoznaju s kodeksom ponašanja, da nauče mogućnosti i potrebe te djece, da znaju koliko mogu i šta mogu - zaključio je Ledić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije