potpisivanje

Sporazum za sigurnije granice BiH povećava efikasnost u upravljanju migracijama

26.07.2017.
u 11:51

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktorica za suradnju, zamjenica šefice misije švicarskog veleposlanstva u BiH Barbara Dätwyler- Scheuer i direktor Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC) Eldan Mujanović, potpisali su danas  Sporazum o financiranju projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini" .

Riječ je o važnom projektu  koji Bosna i Hercegovina  sa Švicarskom  provodi već nekoliko godina  točnije od 2009., kao i Lihtenšajnom koji se  projektu pridružio  od 2011.

Ovim projektom BiH želi povećati efikasnost u upravljanju migracijama i to kroz povećani stupanj kontrole ulaska i boravka stranaca i unapređenje institucionalnih kapaciteta za efikasnu kontrolu migracija, azila i graničnih pitanja.

 - Ovo je izvrsno partnerstvo naših država. Švicarska dugi niz godina podržava sistem i razvoj sistema migracija. Mogu da kažem da se radi o višemilijunski financijskim sredstvima koja se dodjeljuju  institucijama  i agencijama u Bosni i Hercegovini koje se bave migracijama - rekao je Mektić.

Naglasio je da je BiH putem ovih projekata sa Švicarcima značajno ojačala  i uspostavila  samoodrživost institucija, što je i bio  ključni cilj.

 - Švicarska će na raspolaganje staviti 900.000 CHF što iznosi gotovo 1,6 milijuna KM za ovaj specifičan projekt. Sve navedene intervencije će doprinijeti da se kontrolom granica upravlja u skladu s međunarodnim standardima i da se održi visoki nivo sigurnosti za bh. građane, osobe koje borave u BiH, migrante i posjetitelje - naglasila je prilikom potpisivanja Sporazuma  Dätwyler- Scheuer.

 Zemlje zapadnog Balkana u posljednje vrijeme postaju zemlje tranzita i destinacije za migrante iz drugih dijelova svijeta. Projekt “Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom” će u iduće dvije godine pomoći Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine u nadogradnji i integraciji podataka u sveobuhvatan migracijski informativni sistem. S takvim sistemom može se efikasno upravljati podacima o azilu, dozvolama boravka, registraciji, vizama i prelasku granice. Efekti takvog sistema su ogromni jer će pomoći da se evidentira i nadzire ulazak i boravak stranaca u BiH.  

Projekt će pomoći da se ispune uvjeti za uspostavu sistema videonadzora na 62 međunarodna granična prijelaza. Ispunjenje ovih uvjeta će omogućiti nabavku i instalaciju opreme koja će se financirati iz već odobrenih sredstava IPA fondova. Također, bit će unaprijeđeno znanje  državnih službenika da bi adekvatno primijenili međunarodne i domaće standarde u zaštiti i postupanju s migrantima, tražiteljima azila, a osobito s ranjivim kategorijama.

 Švicarska je već dugi niz godina pouzdan i posvećen partner BiH u oblasti migracija. Bilateralna suradnja intenzivirana je uspostavljanjem Partnerstva u migracijama 2009. godine. U okviru ove suradnje Švicarska je podržala Ministarstvo sigurnosti BiH i njegove administrativne organizacije, Graničnu policiju, Službu za poslove sa strancima, Odjel za imigracije i Odjel za azil.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?