Uspostava vlasti

Sporazum za novi hrvatsko-bošnjački početak, reforme i ubrzani put k EU i NATO-u

24.11.2022.
u 21:55

Uključene su sve reforme čijim se ispunjavanjem BiH vraća na put integracija

Potpisivanje sporazuma između stranaka "osmorke" i HDZ-a BiH zakazano je 29. studenoga u Sarajevu, čime bi se trebao trasirati put SDA u oporbu, a dokument koji će biti potpisan prvi je takav na temelju kojega će se uspostaviti vlast u zemlji između stranaka koje dolaze s bošnjačkog i hrvatskog političkog pola, piše Večernji list BiH. Sporazum je svojevrsna sublimacija aktualnog političkog i pravnog stanja zemlje proisteklog iz Daytonskog mirovnog sporazuma, a s druge strane i popis brojnih obveza na koje su se obvezale vlasti na putu prema Europskoj uniji i NATO savezu.

Izborne reforme

Nije izuzeta ni jedna teška zadaća iz prioriteta budućih vlasti, čak ni izborna i ustavna reforma koje, prema sporazumu na koji su se obvezale vlasti u BiH, treba provesti pola godine nakon uspostave vlasti. Dokument sadrži i snažnu privrženost državi BiH, njezinoj suverenosti, teritorijalnom i institucionalnom integritetu BiH te poziva na otklanjanje diskriminacije i jednakopravnost svih građana i konstitutivnih naroda. Potpisnici iz "osmorke" i HDZ-a u petak će se obvezati na "žurno provođenje Bruxelleskog sporazuma od 12. lipnja 2022. godine, najkasnije u roku 6 mjeseci od uspostave vlasti na svim razinama, što uključuje provođenje ograničenih ustavnih reformi, usvajanje izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u skladu s presudama Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine i Europskoga suda za ljudska prava, te primjenu ostalih načela i elemenata predmetnog sporazuma". To praktički, prema tome dokumentu, podrazumijeva "provođenje svih odluka pravosudnih institucija na svim razinama Bosne i Hercegovine, ustavnih sudova i Europskoga suda za ljudska prava u cilju pune zaštite svih individualnih i kolektivnih prava". U prijevodu to znači prestanak prakse diskriminacije manjina, ali i sprječavanje preglasavanja konstitutivnih naroda u BiH. Sve te reforme nužne su za stjecanje kandidacijskog statusa te ubrzanje procesa integracije prema punopravnom članstvu u Uniji. Uz to, podrazumijeva se prihvaćanje svih dokumenata, strategija i smjernica na europskome putu, ali i usklađivanje vanjske politike BiH sa stajalištima Europske unije. U jednakom su rangu važnosti i integracije prema NATO savezu. To pak uključuje nastavak aktivnosti u provedbi programa reformi i suradnju s NATO savezom i njegovim članicama, knjiženje vojne imovine te modernizaciju Oružanih snaga. U dijelu dokumenta koji se tiče političke stabilnosti i vladavine prava također se nalaze reforme koje su vezane uz europski put zemlje, a tiču se izmjena zakona o sudovima i funkcioniranju Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, ali i provođenje reformi koje će osigurati nultu stopu tolerancije prema svim oblicima kriminala i korupcije. Zanimljivo je kako je "upakiran" zahtjev za prestankom zloporaba Obavještajno-sigurnosne agencije, što je objašnjeno kao "reforma sigurnosno-obavještajnog sustava koji će biti u funkciji zaštite, stabilnosti i sigurnosti BiH i svih njezinih stanovnika".

Javni RTV sustav

To podrazumijeva i depolitiziranje sigurnosnih agencija. Inzistira se na unaprjeđenju učinkovitosti rada tužiteljstava, agencija i ostalih institucija u oblasti pravosuđa i sigurnosti u skladu s ustavnim nadležnostima. Značajna je stavka i zahtjev za zaštitom integriteta i unaprjeđenje izbornog procesa te rješavanje pitanja državne imovine u skladu s Ustavom zemlje. U dijelu koji se tiče socijalne pravde i ekonomije inzistira se na donošenju proračuna za sljedeću godinu, reformi fiskalne politike i smanjenju poreznog opterećenja rada. Predviđa se uvođenje poreznih olakšica za zapošljavanje radnika. Nove vlasti najavljuju povećanje mirovina i plaća, a napose njihovih minimalnih iznosa. Važnu stavku predstavlja provođenje demografskih i populacijskih politika. Izgradnja energetskih objekata i stvaranje neovisnosti te dovršetak infrastrukturnih projekata su među prioritetima. Jednako kao i reforma javnog RTV sustava BiH.

Komentara 1

Avatar southman
southman
07:25 25.11.2022.

Doslovno je sve bitno navedeno u sporazumu. Ovo je velika prilika za BiH da iziđe iz totalne političke izolacije i ubrzano krene na put prema NATO-u i EU. Sve čestitke za obje strane u Sporazumu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?