drljača:

Sporazum o isplati mirovina i dalje na snazi

Drljača
19.04.2016.
u 15:48

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, na novinarsko pitanje zašto u Federaciji još nisu isplaćene sve ožujske mirovine u predviđenom roku, odgovorio je kako je i dalje na snazi sporazum o isplati od 5. do 10. u mjesecu, kao i da očekuje skoru stabilizaciju isplata.

- Poremećaj je izazvalo to što je prije Nove godine stvorena negativna reklama da će novi zakoni biti mnogo lošiji nego postojeći i to je motiviralo mnogo veći broj ljudi da odu u mirovinu tako da umjesto planiranih sedam do osam tisuća, imamo sedamnaeset tisuća umirovljenika.

Za isplatu mirovina treba 157 milijuna KM, od čega Vlada mjesečno daje 20 milijuna, 18,5 milijuna KM za isplate povoljnijih mirovina. Ostala sredstva se pribavljaju iz doprinosa, kao i drugih sredstava koje treba da osigura MIO.

Mislim kako je ovaj mjesec, eventualno sljedeći, zbog tog obračuna malo neuralgičan, a da nakon toga dolaze redovni tijekovi i procesi isplate mirovina u skladu s dogovorom, odnosno u periodu od 5. do 10. u mjesecu - rekao je ministar novinarima.

Radi stabilizacije mirovinskog fonda, Drljača ukazuje na mogućnost prelaska na trezorski način financiranja, i to na način da se sav novac uplaćuje u trezor koji bi raspolagao njime do 5. u mjesecu, a od 5. do 10., da se usmjerava za redovnu isplatu mirovina.

 To je jedna od glavnih ideja odgovarajućeg zakona koji je u pripremi, naveo je ministar Drljača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije