Skopaljska gračanica

Spomen na pedesetu obljetnicu Bugojanske skupine

03.07.2022.
u 14:38

U mjestu Lužani u Skopaljskoj dolini župi Skopaljskoj Gračanici, dna 2.srpnja.o.g. služena je sv. misa 11:00., spomen Bugojanske skupine koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu smrti zaslužnih devetnaest sinova hrvatskoga naroda koji su 1972.,g krenuli iz daleke Australije kako bi skinuli jaram zla koje je bilo na ramenima ondašnjeg čovječanstva.

Lijepi broj vjernika pod sunčanim skopaljskim nebom uz goste i prijatelje koji nisu žalili puta i nesnosne vrućine kako bi doši i odali počast na Lužanima gjde je početka svih daljnjih događanja kroz burna vremena prošloga stoljeća. Sv.misu predvodio je župnik vlč Ilije Ivoša, uz župnika iz Kandije vlč- Tadije, Župnik je naglasio da molimo za ljude koji su imali jednu misao koja ih je vodila i krenuli iz ovoga mjesta da ljudima u Domovini bude dobro, da bude dobre ne njima, nego drugima oni su išli u smrt sa vjerom da čovjeku bude bolje. Mnogi od nas ovdje nisu bili ni rođeni tih godina ali poruka svima nama kada budemo u sebi imalo ono što je imala ova skupina mladih ljudi, da i drugima bude dobro, mojemu susjedi, narodu, mjestu, ovoj zemlji onda ćemo živjeti nakon smrti pedeset, stotine godina i ovo mjesto naš narod.

Živjeti i raditi da svima bude dobro sa molitvom Bože svakomu pomozi i mene ne zaboravi. Župnik je zahvalio Hrvatima Australije na uređenju groblja i izgradnji kapelice u spomen blaženoga kardinala Alojzija Stepinca i svih hrvatskih mučenika. Prisutni su bili braća Anto i Blago Leko koji su bili organizatori svega. gosp. Anto zahvalio svima nazočnima i pozvao ponovni susret u istome mjestu na prva subota mjeseca srpnu kako je već ustaljeno.

Komentara 1

BB
bbteam
09:42 05.07.2022.

Nije Skopaljska nego Uskopaljska ... Uskoplje ! Uskopaljska dolina !

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije