Dan branitelja općine Posušje uz svečani mimohod, odavanje počasti...

Spomen na 65 poginulih i četiri nestala branitelja Posušja

01.06.2022.
u 16:33

Dan svehrvatske državnosti bio je posebno svečan u Posušju, gdje je obilježen i Dan branitelja općine Posušje. Odana je počast pred spomen-obilježjem skupini "Fenix '72." te služena sveta misa u župnoj crkvi u Posušju za sve branitelje i njihove obitelji, piše Večernji list BiH.

Vijenci i svijeće

Od spomenika fra Grge Martića krenuo je mimohod glavnim ulicama u kojem su, uz braniteljske udruge, sudjelovali brojni Posušani, predstavnici vlasti sa svih razina i Puhački orkestar hrvatske komponente OS BiH. Dolaskom na Trg hrvatskih branitelja, u nazočnosti počasnog voda OS BiH, zajednički vijenac položili su načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik OV-a Ivan Lončar te predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje brigadir Jozo Miličević s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB Posušje. Počast braniteljima odali su i članovi obitelji, Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ZHŽ-a, OS BiH, predstavnici HNS-a BiH i dužnosnici sa svih razina vlasti. Pročitana su i imena 65 poginulih te četiri nestala branitelja općine Posušje. Uime organizatora govorili su brigadir Jozo Miličević i načelnik Ante Begić te županijski ministar hrvatskih branitelja Mladen Begić. Brigadir Miličević, govoreći o braniteljima iz Domovinskog rata, kazao je kako je ta generacija imala povijesnu zadaću stvoriti hrvatsku državu. I ne samo nju već i BiH. Podsjetio je kako su se oni izborili za slobodu i za to da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Pozvao je i sve one koji sudjeluju na svim razinama vlasti i vode politiku da rade iskreno, štite hrvatske nacionalne interese te postavljaju stručne, odgovorne i poštene kadrove. Načelnik Begić podsjetio je kako su se od samog početka Posušani uključivali u Domovinski rat i stavili svoje živote na raspolaganje. Sudjelovali su i u oslobađanju zauzetih teritorija te organizirano išli na gotovo sve crte bojišta, organizirali izvlačenje konvoja i izbjeglica, posebno Muslimana na putu spasa. - Sva ova žrtva, vaša žrtva, nama je dala slobodu, ponos i stvaranje hrvatske države i očuvanje hrvatskog naroda u BiH kroz utemeljenje Herceg Bosne, što nikada ne smijemo zaboraviti - kazao je načelnik Begić.

Ostajmo ovdje

- Po svojim braniteljima smo obilježeni i jedino po njima možemo opstati na ovom tlu. I danas trebamo biti neustrašivi, poput naših poginulih, te uvijek polaziti s onih istih polazišta s kojih su i oni polazili. Mora vam pred očima biti isti cilj koji je bio i njima. Samo će tako na ovim prostorima ostati i sačuvati se hrvatski narod - kazao je ministar Begić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije