Zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH

Špirić: Izaslanici SNSD glasanjem štite interese RS od "Adilove grupe"

11.06.2020.
u 15:36

Zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da SNSD u Domu naroda brani stavove institucija Republike Srpske, te da ih ti stavovi obavezuju na koji će način glasati, pišu Nezavisne novine. 

"Ja sam vam rekao da SDS i PDP glasaju u Zastupničkom  domu i oni čine propusnu moć tog doma prema Domu naroda. Sve bi bilo u redu da se (Mladen) Bosić ne ponaša kao da nije član SDS-a. Svaki put kad glasaju sa SDA, zato ih ja i nazivam Adilovom grupom (Adil Osmanović, šef Kluba SDA), mi smo u Domu naroda dužni pažnju posvetiti tim materijalima i da se o njima izjasnimo. Mi ovdje glasmo protiv", objasnio je Špirić.

Naglasio je da zastupnici SDS-a i PDP-a u Zastupničkom domu glasaju na način da ovaj dom predstavlja propusnu moć ka Domu naroda, te da je zadatak SNSD-a da zaustave sve što nije u interesu Republike Srpske i u skladu sa zaključcima i odlukama Narodne skupštine.

"Izgleda da oni (SDS i PDP) do tih stavova ne drže i ja im to ne mogu narediti. Nadam se da će kolega (Mladen) Bosić biti dio Srpskog kluba, da ćemo o svemu razgovarati i da će on imati svoj stav kada se izjašnjava. On se ponaša kao da ga nema u Domu, ostaje da vidimo dokle će to njima imponirati", poručio je Špirić.

On je ocijenio da bi stav Narodne skupštine Republike Srpske trebalo obvezati SDS i PDP i u Zastupničkom domu.

"Zato ja govorim o grupi u Zastupničkom domu, o Adilovoj grupi, njih četvoro plus Adil, mogu donijeti kakvu god hoće odluku i oni se ne libe da to uraditi, ali to nije u interesu Republike Srpske", naglasio je Špirić.

Špirić je pojasnio da SNSD u Domu naroda prati stav Republike Srpske u materijalima koji se nađu pred izaslanicima, a ne "Adilov stav".

On je rekao i da će SNSD učiniti sve da položaj Srba u Federaciji BiH bude što bolji, te da budu konstitutivan narod, što do sada nisu.

"Mi nećemo ugroziti položaj partnera SDA i HDZ-a, ali se ne držimo po strani i učinit ćemo sve kako bi poboljšamo položaj Srba u FBiH", rekao je Špirić odgovarajući na pitanje da li će se SNSD uključiti u razgovore o održavanju izbora u Mostaru.

Komentirajući današnje odbijanje izvještaja o radu Vijeća ministara iz 2017. i 2018. godine, Špirić je rekao da je to logično, jer je riječ o izvještajima iz prošlog saziva Vijeća ministara.

"Prošli saziv parlamenta je mogao usvojiti ili odbiti njihove izvještaje, oni su vladali bez parlamentarne većine. Mi smo kampanju vodili protiv saveza SDA-SDS-PDP i dobili izbore i njima još nije jasno da oni čine paravećinu u Zastupničkom domu i mi moramo glasati protiv, jer se nismo slagali s radom Vijeća  ministara iz tog razdoblja", objasnio je Špirić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije