Zbog propasti inicijative “67 je previše”

Sotoniziranje HVO-a: Zarada od Buškog u visini mirovina

08.05.2019.
u 07:00

Kada se inicijativa “67 je previše” u Hrvatskoj našla pred propašću zbog malog broja prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o osporavanju podizanja starosne granice za odlazak u mirovinu, “džoker zovi” dijelu sindikalnih organizacija, ali i dijelu oporbe koja ih podržava, bilo je ponovno sotoniziranje korisnika stradalničkih mirovina pripadnika Hrvatskog vijeća obrane ili pak članova njihovih obitelji, piše Večernji list BiH. 

Ista alibi matrica kao nekada kad su pojedine političke stranke osvajale vlast u Hrvatskoj ističući bijele čarape, bahatost, neciviliziranost, “rodijačke” veze, a zapravo su poticale klasični šovinizam prema Hrvatima u BiH.

Neprimjerena hajka

Istina je, međutim, posve drukčija, a u dijelu razloga zašto se 6761 osoba našla među onima koji u prosjeku mjesečno dobivaju “povlaštene” 3064 kune, odnosno oko 750 maraka za mirovinu, nalazi se odgovor i u današnjoj manifestaciji spomena na “zaustavljanje tenkova” u Pologu kod Širokog Brijega. Hrvatske “povlaštene” mirovine dobile su obitelji poginulih pripadnika HVO-a, najtežih stopostotnih invalida i stradalnika. Te su mirovine ipak upola niže nego što ostvaruju njihovi kolege koji su isto pravo ostvarili u Hrvatskoj. Isplata ovih mirovina dio je međunarodnog sporazuma između Hrvatske i BiH, ali i zakona. Ministar branitelja Zapadnohercegovačke županije Mladen Begić ističe kako se radi o neprimjerenoj hajci i sotoniziranju branitelja HVO-a. 
“Činjenica je da je više od 7000 Hrvata iz BiH poginulo u obrani BiH, ali i Republike Hrvatske. Jednom prigodom, jedan naš predstavnik iz Bosne i Hercegovine u ratnom vremenu zahvaljivao je pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu za doprinos i pomoć koju je Republika Hrvatska pružala da se obrani hrvatski narod u BiH. Pokojni predsjednik na to mu je odgovorio: ‘Nemoj mi na tome zahvaljivati. Nema te vage koja će izvagati tko je komu više pomogao. Da nije Hrvata Herceg Bosne, Hrvatska ne bi bila ostvariva. Da nije Hrvatske, Hrvati Herceg Bosne ne bi obranili svoje domove, svoj prostor i svoje obitelji’, rekao je tada Tuđman”, a svjedoči ministar Begić. Po njegovim riječima, čini se kako kritičari HVO-a i Hrvata BiH još uvijek nisu prežalili što se napravilo u posljednjem ratu. 
“Hrvatski narod tada je pokazao zajedništvo i to zajedništvo urodilo je stvaranjem Hrvatske kao moderne, suverene, demokratske, danas europske i članice NATO saveza. Ja bih rekao da upravo tu činjenicu brojni ne mogu prežaliti”, dodao je ministar Begić.

Neusporedivi odnosi

Slično portretiranje Hrvata u BiH, kao “parazita” koji financijski crpe Republiku Hrvatsku uobičajeni je pokušaj izvrtanja istine bez sagledavanja ukupnog odnosa. To je u svojoj raspravi pred Hrvatskim saborom svojedobno istaknuo i zastupnik, ali i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić. On je naveo da samo od korištenja vodenog potencijala iz Buškog jezera Hrvatska kroz sustav hidroelektrane Orlovac ostvaruje oko 50 milijuna maraka dobiti. To je otprilike iznos novca koji Hrvatska isplaćuje za mirovine braniteljima HVO-a. Ne treba ni spominjati trgovinsku razmjenu između BiH i RH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije