Otvorena tvornica Juicy sokova

Sokovi iz Kreševa idu u cijeli svijet

Stanici i nova tvtka
Foto: VL FOTO
27.06.2015.
u 10:25

Zaposleno je 70 novih radnika, investicija 6,1 milijuna eura

Prije nepunu godinu dana grupacija Stanić, na čelu sa Svjetlanom Stanićem, predsjednikom Uprave, počela je s izgradnjom tvornice bezalkoholnih pića Juicy u Kreševu.

Izlazak na inozemna tržišta

Polaganju temeljnog kamena za već petu tvornicu u vlasništvu obitelji Stanić na području općine Kreševo prethodila je akvizicija, odnosno preuzimanje brenda Juicy od koncerna Agrokor. Na svečanosti, koja je u Kreševu jučer okupila hrvatski politički vrh BiH na čelu s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Ivana Del Vechija, hrvatskog veleposlanika u BiH, te brojne poduzetnike iz BiH i zemalja regije među kojima je bio i Ivan Todorić, sin vlasnika koncerna Agrokor Ivice Todorića i predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, nova punionica Juicy u Kreševu je otvorena. Investicija vrijedna 6,1 milijun eura otvara 70 radnih mjesta. “Zadovoljstvo mi je biti ovdje u Kreševu i uživati u uspjehu Svjetlana Stanića. Prije godinu i pol stisnuli smo si ruke, a danas otvaramo novu tvornicu ovdje u BiH. Prije nepunih mjesec dana imali smo sličnu svečanost u Sarajevu, uskoro ćemo i u Grudama”, kazao je ovom prilikom Ivan Todorić govoreći o trenutačnim razvojnim planovima koncerna Agrokor u BiH. Nove proizvodne pogone površine 4,5 tisuća četvornih metara, simboličnim presijecanjem vrpce u rad su pustili Kristijan Stanić, sin Svjetlana Stanića, Ivan Todorić, predsjednik Nadzornog odbora Agrokora, i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH.

 

Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić grupe, ovom je prilikom naglasio kako se svečanost otvorenja tvornice Juicy preklapa sa svečanostima u povodu dva desetljeća postojanja Stanić grupe koju je osnovao Anto Stanić, a razvili njegovi sinovi Svjetlan, Zvjezdan i Goran. “Nova tvornica u Kreševu sastavni je dio akvizicije Juicy koju smo od koncerna Agrokor preuzeli 2013. Proizvodnju koju imamo u Hrvatskoj otvaranjem ovih pogona dobili smo i u Kreševu. Kvaliteta proizvoda je potpuno ista s tim da na tržište BiH uvodimo i sokove “TO”. Plan nam je u idućih pet godina preuzeti 40 posto tržišta bezalkoholnih pića i u BiH, te postati liderima kao što smo trenutačno na tržištu u Hrvatskoj. Također nam je plan i proširiti asortiman brenda Juicy, najvjerojatnije džemovima”, iznio je dio svojih poslovnih planova Svjetlan Stanić. Dio planova Stanić grupe i izlazak na nova tržišta, otkrila je Nina Kristina Stanić, članica Uprave. “Naše trenutačno tržište su zemlje CEFTA-e. U planu su pregovori i s drugim zemljama poput Turske”, objasnila je Nina Kristina Stanić.

Miroslav Marić, direktor tvornice u Kreševu, kaže kako je trenutačni kapacitet pogona 20 milijuna litara godišnje. “U pogonima u Kreševu je instalirana najsuvremenija oprema koja je jedan od jamaca kvalitete naših proizvoda koju planiramo zadržati te proširiti proizvodni asortiman”, kazao je Marić. U planu širenja proizvodnog asortimana posebno mjesto mogli bi imati šumski plodovi, poput jagoda, borovnica, malina i kupina. Prilika je to za dodatnu zaradu u Kreševu, ali i cijeloj BiH čije su šume bogate ovakvim plodovima koji su na europskom tržištu prava rijetkost.

A za obitelj Stanić svaka nova investicija nova je prilika pokazati koliko vole svoj kraj. “Ja sam ovdje rođen, dio života proveo sam u Švedskoj, a obitelj mi je u Splitu. No, iznimno volim ovaj kraj i koristim svaku moguću priliku da uživam na svom imanju, među konjima koje rado jašem”, otkrio je Svjetlan Stanić. A po ocjeni mnogih, upravo je novim investicijama Svjetlan Stanić pokazao da je BiH iz koje se više ne odlazi moguća. Sinergija poduzetnika s vizijom i političara u Kreševu je najbolji mogući način pokazala da je u BiH, izrazito nepovoljnoj za investiranje, ipak moguće otvarati tvornice i nova radna mjesta. “Dok u BiH pričamo o reformama i europskoj budućnosti, obitelj Stanić svojim primjerom pokazuje kako je moguće ići naprijed i graditi bolju BiH. Ovakvu BiH želimo od Save do Neuma, od istoka do zapada. Obećanje kreševskim poduzetnicima da će imati izlaz na trasu koridora Vc u Lepenici ispunjeno je prije prošlogodišnjih izbora kada je Sabor Srednjobosanske županije donio odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju puta koji Poslovnu zonu u Kreševu spaja s trasom koridora Vc u Lepenici u susjednoj općini Kiseljak. Ponovno imamo stabilnu vlast u SBŽ, a na dnevnom redu sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH uskoro će se naći isključivo reformi zakoni koji su u funkciji razvoja poduzetništva”, istaknula je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH SBŽ i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Potpora biznisu

Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH, kojega je Svjetlan Stanić na svečanost otvorenja tvornice u Kreševu pozvao kao prijatelja koji mu je, kako je naglasio, pomogao kad je bilo najteže, okupljenima se obratio kao prijatelj, ali i političar. “Ovakve investicije najbolji su dokaz da je moguće pokrenuti i graditi bolju BiH te zadržati ljude da žive ovdje, čak i potaknuti druge da dođu tu živjeti. Poruka koja danas ide iz ovog, po broju stanovnika, malog Kreševa, ali velikom zbog ljudi koji ovdje ulažu i investiraju, jest da je sve moguće ako postoje odvažnost i vizija. Znam da radite u vrlo teškim uvjetima i okruženju koje nije nimalo naklonjeno investicijama. Ali vi ste uspjeli unatoč svemu i na tomu vam od srca hvala. Mi političari, a ovdje je danas skoro kompletan hrvatski politički vrh, svi oni koji rade za dobrobit hrvatskog, ali i drugih naroda u BiH, obećajemo da ćemo vam biti potpora kako bismo zajedno gradili BiH, svoju domovinu”, poručio je Čović.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?