Agent BiH

Softić otputovao u Haag gdje će predati zahtjev za reviziju presude

Sakib Softić
22.02.2017.
u 16:38

Agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Sakib Softić, (kojem je istekao mandat) bez odluke Predsjedništva BiH o tome, otputovao je u Nizozemsku gdje bi najkasnije do 26. veljače trebao predati zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, prenosi hms.ba

Softić je jutros otputovao u Haag gdje će u prisustvu odvjetnika predati spomenuti zahtjev za reviziju.

Inače, glavni dio revizije presude protiv Srbije uradio je američki diplomata David Scheffer. Radi se, kako javlja N1 televizija, jednom od najvećih pravnih eksperata koji je, između ostalog, kao američki veleposlanika za ratne zločine sudjelovao u stvaranju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Јugoslaviju.

Uz Scheffera, tu su i Francuz Alain Pellet i Nizozemac Phon van den Biesen koji su bili dio tima BiH i u prvom postupku, odnosno Italijan Paolo Palchetti.

Na dokumentu koji će biti pradan Međunardnom sudu radi se aktivno od svibnja prošle godine. U njemu će uz ostalo biti prezentirane nove činjenice sa suđenja Ratku Mladiću.

Sama predaja zahtjeva je tehničko pitanje.

Može je predati bilo tko, tko je odlukom Predsjedništva BiH ovlašten da zastupa državu. Tim koji podnosi apelaciju smatra da je to Sakib Softić. Podsjecaju kako nikada nije donesena odluka o razrješenju Sakiba Softića koji je za agenta BiH imenovan odlukom Predsjedništva iz 2002. godine.

Aktivna legitimacija Softića potvrđena je i u reviziji presude koja je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija podnijela 2001. godine pred Međunarodnom sudu u Haagu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije