guverner Centralne banke

Softić otkrio možemo li očekivati pad kamatnih stopa

kredit, kamata
Foto: Ilustracija
1/2
24.02.2023.
u 18:14

- Prognoze govore da neće doći do recesije. Inflacija će padati. Doći će do nižeg smanjenja rasta. Imali smo 14 posto inflaciju 2022. godine. Ako ostanu ove pretpostavke, doći će do smanjenja rasta cijena u srednjem roku, rekao je Softić.

- Stanje u Centralnoj banci BiH je odlično i stabilno. Radimo na najbolji mogući način, imamo stabilnu valutu. Doprinosimo monetarnoj stabilnosti. Poslovnu godinu smo završili uspješno. Odlično smo se prilagodili promjenama na financijskim tržištima. 2022. smo završili sa oko 26 milijuna profita. Taj profit nismo ostvarili u 3,5 godine. Samo u siječnju ćemo imati prihod ravan dvije godine ranije, rekao je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić za Hayat TV.

Rekao je kako je rat u Ukrajini iznenadio sve te proizveo nagli skok cijena energenata, ali i zabrinutost za sigurnost, inflaciju, te zaustavio ekonomiju Europe.

- Bilo je neizvjesno kako ćemo završiti tu godinu u vezi energenata. Europa je puno bolje podnijela te izazove koje je rat donio. Sada smo već malo optimistični. Imali smo velike zahtjeve za gotovim novcem. Sve zahtjeve banaka mi smo zadovoljili. Pokazali smo da imamo dovoljno novca. Taj novac ima povjerenje kod građana, naveo je Softić. 

Osvrnuo se i na to možemo li očekivati pad kamatnih stopa.

- Prognoze govore da neće doći do recesije. Inflacija će padati. Doći će do nižeg smanjenja rasta. Imali smo 14 posto inflaciju 2022. godine. Ako ostanu ove pretpostavke, doći će do smanjenja rasta cijena u srednjem roku. U 2025. bismo trebali imati ciljanu inflaciju od dva posto. Ne vidimo recesiju. Ova situacija koju smo imali je nesvakidašnja. Neke situacije ekonomska teorija ne poznaje, rekao je Softić.

Što se tiče rasta kamatnih stopa, Softić je rekao kako će doći do blagog porasta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?