Guverner Centralne banke BiH

Softić: Ne očekuje se značajan rast domaćih kamatnih stopa u kratkom roku

 Senad Softić
05.04.2023.
u 18:28

U vezi sa očekivanjima u pogledu kamatnih stopa u BiH, iznio je kako trenutno nema indikacija da su bankama u BiH poskupili najznačajniji domaći izvori financiranja, unatoč rastu referentnih stopa u eurozoni.

Guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Senad Softić nazočio je sastanku guvernera centralnih banaka regije koji je, u organizaciji Hrvatske narodne banke (HNB) i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održan danas u Rijeci. Susret je bio posvećen pitanjima monetarne politike i malih otvorenih ekonomija suočenih sa visokom inflacijom.

Tijekom panel diskusije, Softić je komentirao monetarnu politiku CBBiH, i očekivanja u vezi s promjenama kamatnih stopa na domaćem bankarskom tržištu.

Tom prilikom, potvrdio je opredijeljenost CBBiH za harmonizacijom politike obvezne rezerve s politikom Europske centralne banke (ECB), vodeći računa o razlikama primarnog cilja monetarnih politika ECB-a i CBBiH, trendovima u domaćem bankarskom sektoru i makroekonomskom okružju.

- U pogledu stopa naknada na sredstva na računima rezervi banaka kod CBBiH, i dalje smo opredijeljeni harmonizaciji s trendom monetarne politike ECB-a, ali ne nužno i razinama naknada. CBBiH i dalje planira zadržati naknadu na sredstva iz obavezne rezerve diferenciranom, u korist onih iz osnovice u domaćoj valuti - rekao je Softić.

U vezi sa očekivanjima u pogledu kamatnih stopa u BiH, iznio je kako trenutno nema indikacija da su bankama u BiH poskupili najznačajniji domaći izvori financiranja, unatoč rastu referentnih stopa u eurozoni.

Glavni razlog za to je orijentiranost na domaće izvore financiranja, koji nisu vezani za referentne stope u eurozoni. Na taj način banke održavaju profitnu maržu, jer ni kamatne stope na već ugovorene kredite s varijabilnom stopom ne mogu se podići u skladu s procijenjenom percepcijom rasta kreditnog rizika kod dijela svojih klijenata, zbog mogućeg pogoršanja kvaliteta portfolija.

Također, ne postoji ni značajna potražnja za novim kreditima, jer su klijenti, osobito sektor stanovništva, svjesni efekata visoke i ustrajne inflacije na realni raspoloživi dohodak, i profitabilnost.

- Zbog toga ne vidimo niti naglašen, niti sustavni rast kamatnih stopa na nove kredite. Iako se ne očekuje značajan rast domaćih kamatnih stopa u kratkom roku - zaključio je  Softić.

Skupu u Rijeci su, uz Softića, nazočili i guverneri centralnih/narodnih banaka Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, predstavnici gospodarstva i javnog sektora Hrvatske, te profesori i studenti Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, priopćeno je iz CBBiH.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije