Guverner Centralne banke BiH

Softić: Inflacija ostaje neugodno visoka

štednja, inflacija
Ilustracija
27.07.2023.
u 18:00

U tekućoj godini projiciramo ukupnu inflaciju od 7,7 posto na osnovi srednjoročne makroekonomske projekcije iz svibnja, rekao je Softić

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da se tijekom ove godine očekuje slabljenje inflatornih pritisaka, ali da će inflacija ostati neugodno visoka.

- U tekućoj godini projiciramo ukupnu inflaciju od 7,7 posto na osnovi srednjoročne makroekonomske projekcije iz svibnja - rekao je Softić, navodeći da je za prvih pet mjeseci, prema službenim statističkim podacima, inflacija iznosila 10,2 posto. Guverner se pritom osvrnuo i na izvore inflacijskih pritisaka.

On je dodao da procjene temeljne inflacije ukazuju da većina inflatornih pritisaka dolazi iz domaće ekonomije, što je trend u zemljama regije, ali i EU. - Drugim riječima, cjenovni šokovi koji su izazvani poremećajima u cijenama hrane i energenata na međunarodnim tržištima su apsorbirani te očekujemo kako će ukupna inflacija usporavati brže od temeljne inflacije, barem u tri tromjesečja ove godine - rekao je Softić za Dnevni avaz.

Govoreći o pripremama za uvođenje domaće referentne kamatne stope, guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine objasnio je kako je svrha da se bankama stavi na raspolaganje referentna stopa koju mogu koristiti za prilagođavanje varijabilnih komponenti cijena izvora financiranja u financijskim ugovorima.

- Dakle, banke će imati izbor koju će stopu koristiti, a to ne znači da će biti napušteno ili zabranjeno korištenje euribora - precizirao je Softić. Kao prednost referentne kamatne stope za klijente naveo je to što će se kamatne stope na kredite prilagođavati realnoj cijeni novca na domaćem tržištu. - Ili, drugim riječima, sve dok kamatne stope koje mogu dobiti na uložene depozite kod banaka budu niske, neće značajnije rasti ni kamatne stope na kredite - rekao je guverner Centralne banke BiH Senad Softić. On je zaključio da primarni cilj Centralne banke Bosne i Hercegovine ostaje održavanje stabilnosti domaće valute uz puno pokriće u stranoj valuti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije