Guverner Centralne banke BiH

Softić: Cilj Centralne banke nije profit, nego monetarna stabilnost

 Senad Softić
01.05.2021.
u 18:12

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić ocijenio je kritike na račun njega i ove institucije kao "ekonomski nepismene". Također, odgovorio je i na optužbe bivšeg zaposlenika Sanjina Sinanovića. A otkrio je i "gdje je zapelo" s gradnjom u parku Hastahana.

Prije nekoliko dana bila je burna rasprava u Parlamentu BiH kada se raspravljalo o Izvješću Centralne banke Bosne i Hercegovine. Mnogima je bilo sporno stanje deviznih rezervi. Zatražena je i smjena Senada Softića koji je u intervjuu za N1 pojasnio o čemu se tu radi. 

- To je redovito izvješće koje radi Centralna banka. Izvješće se sastoji od tri dijela. Stanje ekonomije, Izvješće o CV i Izvješće vanjskog revizora. I mene je iznenadila rasprava u tom smislu koje se odnosila na devizne rezerve. Koje nikada nisu bile više. One danas iznose 13,9 milijardi. Veže se to za moj mandat. Kad sam ja došao iznosile su 8,6 milijardi, pojasnio je Softić. 

- Devizne rezerve govore o monetarnoj stabilnosti. O stabilnosti domaće valute. O povjerenju te valute tj. o njenoj pokrivenosti. Uglavnom one su dobar pokazatelj za monetarnu stabilnost, naglasio je. 

Komentirajući za što ga onda optužuju,, kaže kako su razlozi ekonomski nekorektni. 

- Mi za novce koje držimo vani plaćamo negativnu kamatu. To ne određujemo mi, niti bilo koja centralna banka u svijetu. Profit je prije krize iznosi 200 milijuna. Za samo jednu godinu pao je za preko 150 milijuna. I to tada nikome nije smetalo, rekao je Softić dodajući kako svi plaćaju druge banke da čuvaju novac. 

- Rezerve i ta negativna kamatna stopa, rezultirao je profitom od 7,9 milijuna maraka. Da je kamatna stopa od prije pet godina profit bi bio 50 milijuna. Da je od prije 10 godina profit bi bio 190 milijuna, kaže Softić dodajući kako je profit kontinuirano smanjivan, no da na to nije mogla utjecati Centralna banka. 

- To je rezultat negativne kamatne stope koja je uvedena. I koja kontinuirano pada sve do danas. To je nastalo velikom ekonomskom krizom. Naš cilj nije profit nego monetarna stabilnost. To je poruka koju želim kazati. Potpuno je nekorektno kako su vezali za bilo koje razdoblje. Centralna banka je ispunila svoj mandat. Valuta uživa povjerenje građana. Čak su nas na konferenciji UN-a pohvalil kako smo se oduprjeli pritisku politike. To se i sad nastavlja, kaže Softić.

Naglasio je kako je stabilnost bh. valute je u deviznim rezervama. 

- Konvertibilna marka hoće i bit će i dalje stabilna. To ne može ugroziti ni pandemija. Što se tiče zlata imamo tri tone. One nam ne služe za pokriće. Ne želimo trgovati s tim zlatom jer su velike oscilacije. Zato kažem da je naš cilj stabilnost, a ne profit, pojasio je. 

No, kako kaže, doznake iz inozemstva su manje. 

- One su prošle godine iznosile iznad 2,5 milijarde. Razlog tome je nemogućnost putovanja naših građana u BiH. I zato što im je vjerojatno opao standard uslijed pandemije. Doznake su dobre zbog životnog standarda. One pozitivno utječu na BDP, kaže Softić.

Na upit što se događa sa Hastahanom, kaže kako je strateškim planom iz 2016. odlučeno da im treba adekvatan prostor kakve imaju filijale u Banja Luci i Mostaru. 

- Primjerice, jednak broj radnika u Sarajevu radi u 600 kvadratnih metara kao u Banja Luci u 6.000. Nama je neophodan prostor kako bi izvršavali funkciju zakonom propisanu. Mi smo potpuno transparentno i legalno kupili taj parking. Podsjećam, to je parking. Nije bio park. Platili smo tada najskuplje kvadrat zemlje, rekao je. 

- I onda smo izabrali najbolje rješenje. Uložili smo jako mnogo novaca. Sad smo predali zahtjev da Općina izda urbanističku suglasnost. Međutim, nešto se promijenilo u posljednjih mjesec dana. Ne znam što? Ovo u Hastahani vežem sa ovim komentarima i pokušajem destabilizacije Centralne banke. Ali to je naša imovina. To je gotova stvar, ističe Softić.

Komentirajući optužbe za korupciju kaže kako, što se njega tiče, postoji odjel koji se bavi korupcijom. 

- Ja sam sve to dao tamo i bilo je u sudu. I sud je ocijenio da je to sve uredu, tvrdi Softić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije