Prosvjedi rudara tek jedni u nizu

Socijalni pritisak na sve razine vlasti bit će iz dana u dan veći

25.11.2021.
u 17:09

Politička kriza u Bosni i Hercegovini zasjenila je većinu drugih problema koji ipak povremeno izbijaju na površinu. Izlazak nezadovoljnih rudara na prosvjede ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zadnji je u nizu takvih, ali i prvi od većih najavljenih socijalnih okupljana u mjesecima pred nama. Iako se o opravdanosti većine zahtjeva rudara može polemizirati, činjenica je da su oni svojim okupljanjima izazvali očekivanu reakciju vlasti. Tijekom jučerašnjeg dana redali su se izvanredni sastanci, konferencije za novinstvo, pozivi na pregovore. Ispostavilo se da bi samo za uvezivanje radnog staža zaposlenima u rudnicima iz koncerna Elektroprivrede BiH trebalo osigurati pola milijarde maraka, a da bi ispunjavanje i nekih drugih zahtjeva moglo rezultirati poskupljenjem električne energije za kućanstva. Drugim riječima, ispunjavanje materijalnih zahtjeva rudara platili bi svi drugi. Naravno, tu su i zahtjevi za smjene čelnika rudnika i Elektroprivrede BiH, što je prozvanima i najteže palo. Prve konkretne posljedice obustave rada u rudnicima stigle su jučer iz Termoelektrane u Tuzli koja već danima ne dobiva isporuke ugljena, zbog čega je ugroženo normalno funkcioniranje, uz prijetnju obustave proizvodnje električne energije. Alternativa je u kupnji električne energije na tržištu po znatno višoj cijeni. - Električne energije još uvijek ima na tržištu, ali je žalosno što je moramo plaćati po izuzetno visokoj cijeni. Cijela situacija će se odraziti na teret Elektroprivrede BiH, ali i rudnika, jer oni već dva dana nemaju proizvodnju i samim tim neće imati prihoda. Općenito, studeni će biti težak u svim rudnicima, kazao je generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija. Rudari očito neće biti jedini koji će svoja prava tražiti na ulici. Prosvjedima prijete i umirovljenici. Dio njih već je prošlog mjeseca prosvjedovao u Tuzli tražeći povećanje mirovina. Ključni zahtjev je povećanje minimalne mirovine s 4 na 52% iznosa prosječne plaće u Federaciji BiH. Za kraj mjeseca izlazak na ulice najavljuju i umirovljenici u Zeničko-dobojskoj i nekim drugim županijama. Tvrde da od 60.000 umirovljenika, 36.000 prima mirovinu do 382 KM. To je, ističu, sve veći problem zbog rasta cijena osnovnih komunalnih usluga, ali i hrane.

Na prosvjede bi ponovno mogli i radnici nekih tvrtki u problemima, a ako se na bilo koji način zbog epidemioloških mjera ugrozi njihov normalan rad, na ulicu će i radnici u turizmu, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Ponovno prosvjedima prijete i zaposleni u državnim institucijama. Imajući u vidu da bi iduća godina trebala biti predizborna, neće biti iznenađenje ako se i politički "poguraju" neki prosvjedi i nezadovoljstvo raznih skupina u društvu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije