fbih

Socijalne karte usmjerit će socijalna primanja na one u stvarnoj potrebi

socijala
19.08.2023.
u 09:10

Nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine počela je s jednim od zahtjevnijih projekata, čijim će zaživljavanjem biti omogućeno vođenje pravednije socijalne politike, odnosno pravičnija raspodjela sredstava socijalno ugroženim stanovnicima ovog bh. entiteta, piše portal Večernjeg lista BiH.

Socijalna karta

Riječ je o projektu izrade socijalnih karata Federacije BiH kao registra korisnika socijalnih usluga i naknada sa stvarnim utemeljenjem, a u cilju planiranja i praćenja indikatora korisnosti socijalnih politika te usmjeravanja na pojedince i skupine u stvarnoj socijalnoj potrebi. - Izradom socijalnih karata imat ćemo praktički “krvnu sliku” Federacije BiH, snimku pravog stanja onih kojima je potrebna socijalna briga, kao i onih koji pružaju njegu članu obitelji ovisnom o tuđoj njezi - kazao je ranije ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Adnan Delić objašnjavajući što će konkretno značiti postojanje socijalnih karata, prenosi Večernjak. Naime, njihovom izradom u FBiH će postojati jasna slika prihoda kućanstava i obitelji na osnovi koje će se Vladini programi mjera u oblasti zapošljavanja, socijalne podrške i zaštite moći mnogo svrsishodnije planirati nego što je trenutačno slučaj. Delić je dodao kako su socijalne karte sigurno jedan od najzahtjevnijih i najambicioznijih projekata koje ova Vlada FBiH planira realizirati tijekom ovog mandata. - To nije projekt od danas do sutra niti očekujemo da se realizira brzo. Bit ćemo zadovoljni ako do kraja mandata budemo imali socijalne karte, a ako se dogodi prije, to je svakako neočekivani, ali željeni bonus - naglasio je Delić. Podsjetio je na činjenicu kako se o izradi socijalnih karti priča sigurno 15-ak godina u obama entitetima Bosne i Hercegovine. U realizaciju ovog projekta uključena je i Svjetska banka, s čijim je predstavnicima resorni ministar održao niz sastanaka o ovoj temi. Na posljednjem sastanku skupina zadužena za izradu socijalnih karata s predstavnicima Svjetske banke razgovarala je o modelu socijalne karte i njezinim ključnim elementima, kao i problemu nedostatka potrebnih podataka te vjerodostojnosti podataka kojima raspolaže Ministarstvo. Teme razgovora bile su i nemogućnosti praćenja prihoda i imovine, nužnost digitalizacije, kao i međusobnog uvezivanja postojećih baza u Ministarstvu, ali i drugim institucijama koje imaju baze podataka. Osim FBiH, realizacija ovog projekta počela je početkom godine i u Republici Srpskoj.

Informacijski sustav

O izradi socijalne karte u Republici Srpskoj priča se godinama, a konkretniji poslovi urađeni su tek u siječnju, kada je Vlada Republike Srpske imenovala radnu skupinu za izradu tog važnog dokumenta koju čini osam ministara u Vladi. Na čelu te radne skupine je ministar zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Njezin zadatak je, s članovima međuresorne radne skupine za izradu nacrta zakona o socijalnoj karti, koja je imenovana prije, poduzeti sve potrebne aktivnosti u svrhu izrade socijalne karte Republike Srpske. - Razvojem informacijskog sustava – registra socijalne karte, kao i donošenjem zakona o socijalnoj karti, uspostavila bi se baza socijalno-ekonomskog statusa pojedinca korisnika određenog prava i s njim povezanih osoba, način objedinjavanja, sadržaj, korištenje i čuvanje podataka, formiranje i prosljeđivanje notifikacija s drugim informacijskim sustavima - rečeno je nedavno za Glas Srpske iz Ministarstva zdravstva Republike Srpske. Objasnili su da je uspostavljanje socijalne karte opsežan i složen posao analize, projektiranja, izrade zakonskog rješenja, ali i kompleksno povezivanje podataka koji nisu isključivo iz sustava socijalne zaštite, već drugi podaci o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca. Njezinim uspostavljanjem bit će omogućena ravnopravnija raspodjela i usmjeravanje sredstava onima kojima je najpotrebnije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije