Prijedlog u Parlamentu

SNSD i SDS zajedno udarili na Ustavni sud BiH

zastupnicki dom
07.01.2016.
u 09:25

Šefik Džaferović je uvjeren kako predložene izmjene zakona neće dobiti podršku

Sve odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće i to je jedini put kojim BiH treba ići, rekao je za Faktor Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH koja je zakazana za 12. siječnja trebao bi se naći prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH, a iza toga stoje zastupnici iz SDS-a i SNSD-a.

Izmjenama Krivičnog zakona BiH je predviđeno brisanje člana koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

- Veliki broj presuda Ustavnog suda nisu izvršene, to znači da on donosi odluke koje su van njegovih ingerencija. Suci Ustavnog suda sami sebi propisuju svoje nadležnosti, u takvoj situaciji je besmislena odredba Krivičnog zakona i od toga je proistekla ideja za ovakvim izmjenama, rekla je Dušanka Majkić, zastupnica iz Kluba SNSD-a.

Majkić nije zaboravila reći da se neće poštivati odluka Ustavnog suda u kojoj stoji da nije ustavan dan RS, točnije 9. siječnja i navela je kako se uvelike sprema za proslavu.

S druge strane, Džaferović je uvjeren kako izmjene zakona neće dobiti podršku.

-Jasno je da BiH ima problema s provođenjem odluka Ustavnog suda, zato u vezi s tim treba osmisliti dodatne prave mehanizme kako bismo osigurali njihovu implementaciju i to je pravi put, a ne ukidanje postojećih, istaknuo je Džaferović.

Dok je jasno opredjeljenje SDA da neće podržati ovakve izmjene, nije njihovih koalicijskih partnera HDZ-a BiH.

– Klub HDZ-a BiH još nije zauzeo stav o prijedlogu koji je došao iz klubova SNSD-a i Saveza za promjene. Osobni stav o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona je da sam spreman razgovarati o argumentima za podnošenje ovakvog prijedloga,  ali čini mi se da nije u skladu s pravnom praksom koja govori o odgovornosti za neprovođenje odluka sudova. Tim prije što je i u drugom prijedlogu zakona o Ustavnom sudu izričito rečeno da su odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće. Postavlja se pitanje kako, rekao je Nikola Lovrinović, zastupnik u Klubu HDZ-a BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?