nadomak Tomislavgrada

Snijeg zarobio vjetroelektranu, probijeni nanosi od četiri metra

03.02.2019.
u 11:00

Mještani Stipanića, mjesta nadomak Tomislavgrada, ne sjećaju se da je u posljednjih nekoliko desetljeća snijeg izazvao toliko poteškoća i problema kao što je ovogodišnji praćen snažnim vjetrom. A kako je to izgledalo na 1500 metara nadmorske visine posljednjih dana, najbolje svjedoče prizori s Jelovače na obodima planine Tušnice, koji su usporili završne radove na izgradnji vjetroelektrane (VE) tvrtke F. L. Wind, piše Večernji list BiH.

Uskoro puštanje u pogon

Upravo su bili u tijeku radovi završnog instaliranja opreme, koji su se trebali okončati sredinom veljače, kada je započela snažna mećava koju u tim krajevima nazivaju i “pušanijom”, pa su izvjesno vrijeme zbog snijega i niske temperature od čak –16, ostali zarobljeni i skupocjeni strojevi na kojima su se stvorili snježni i ledeni ukrasi koje je dodatno izrezbarila snažna bura. 
Stanko Kvesić - Ševa, inače voditelj svih radova na vjetroparku, pa tako i na održavanju pristupnih putova, svih ovih proteklih dana vodio je tešku bitku protiv nevremena. 
“Ni u jednom trenutku nismo pomislili odustati od održavanja prohodnih putova na Jelovači. I ovo je uspješno riješeno kao i sve do sada. Zastoj je bio minimalan”, rekao je Kvesić za Večernjak. U odnosu na protekle dane, u “deblokadi” od snijega najviše im je jučer pomoglo jugo i porast temperature. Radovi će se zbog zastoja kasniti nekih petnaestak dana ako ne bude novih iznenađenja.

Osamnaest agregata

Na platou Jelovače postavljeni su stupovi, zatim su ugrađeni agregati, propeleri... Nakon dovršetka radova i spajanja na energetsku mrežu, ova će vjetrolektrana biti u probnome radu.

VE Jelovača, koju gradi kompanija F. L. Wind, druga je takva nakon VE Mesihovina. Ima instaliranu snagu u punom pogonu od 36 MW, odnosno 18 agregata s dva megawata te se godišnja proizvodnja energije planira od 85,68 Gwh. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?